Ook China blij met overeenkomst Syrië - ‘passende oplossing in kader VN’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken met zijn collega Wang Yi. Voorafgaand aan hun ontmoeting sprak Wang zich positief uit over de Russisch-Amerikaanse overeenkomst over chemische wapens in Syrië.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken met zijn collega Wang Yi. Voorafgaand aan hun ontmoeting sprak Wang zich positief uit over de Russisch-Amerikaanse overeenkomst over chemische wapens in Syrië. Foto Reuters / Wang Zhao

Als laatste lid van de VN-Veiligheidsraad heeft ook China gereageerd op de overeenkomst tussen Rusland en de VS over hoe het probleem rond Syrische chemische wapens op te lossen. China verwelkomt de deal en zegt dat het de gespannen situatie in het door oorlog verscheurde land kan verlichten.

“China steunt het vinden van een passende oplossing voor de Syrische kwestie en die van chemische wapens, in het kader van de Verenigde Naties. De VN-Veiligheidsraad zou hier een belangrijke rol in moeten spelen. Militaire methoden kunnen het probleem in Syrië niet oplossen.”

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi sprak voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Franse collega Laurent Fabius, die momenteel in Beijing is. China, bondgenoot van Assad, riep eerder op tot een volledig en onafhankelijk onderzoek door VN-inspecteurs. Het land waarschuwde voor vooringenomen conclusies, al zei het ook dat degenen die chemische wapens gebruiken, verantwoordelijk moeten worden gehouden.

China en Rusland hebben steeds resoluties geblokkeerd die het regime van Assad moesten straffen. Frankrijk staat juist achter de Syrische rebellen en heeft strategische en historische belangen in de regio. Hollande steunde het plan van Obama voor militaire interventie in het land.

Als Syrië zich niet aan afspraken houdt, grijpt Obama in

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken Kerry en Lavrov kwamen gisteren in Genève overeen dat Syrië zijn chemische wapens moet vernietigen. Het Syrische regime moet binnen een week met een lijst komen waarop alle chemische wapens staan die het regime in voorraad heeft. Onderzoekers van de VN moeten zonder problemen die plekken kunnen bereiken, en uiterlijk in november aan het werk kunnen. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens vernietigd zijn.

De afspraak is een diplomatieke doorbraak die militair ingrijpen door de VS vermijdt. Alhoewel Obama wel heeft aangegeven nog steeds bereid te zijn tot actie over te gaan als Syrië zich niet aan de voorwaarden houdt.

Morgen publicatie VN-rapport bevindingen Damascus

Ook Frankrijk heeft de overeenkomst verwelkomd, evenals Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Fabius ontmoet zijn Amerikaanse en Britse collega’s Kerry en Hague morgen in Parijs om over de kwestie te praten. Het VN-rapport over de gifgasaanval in Syrië wordt volgens hem ook morgen gepubliceerd.