Obama bevestigt contact met Iraanse president Rohani

De Amerikaanse president Obama heeft bevestigd dat hij per brief heeft gecorrespondeerd met de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani. Hij heeft Iran gemeld dat hoewel een diplomatieke oplossing de voorkeur heeft, zoals hij bij Syrië op het oog heeft, dit niet betekent dat de Verenigde Staten geen aanval zullen uitvoeren op zijn land in het geval van kernwapengebruik.

President Obama tijdens een ontmoeting met de emir van Koeweit Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah vorige week.
President Obama tijdens een ontmoeting met de emir van Koeweit Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah vorige week. Foto AP/ Pablo Martinez Monsivais

De Amerikaanse president Obama heeft bevestigd dat hij per brief heeft gecorrespondeerd met de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani. Hij heeft Iran onder andere gemeld dat hoewel hij een diplomatieke oplossing prefereert, zoals hij bij Syrië op het oog heeft, dit niet betekent dat de Verenigde Staten geen aanval zullen uitvoeren op zijn land in het geval van kernwapengebruik.

De twee wereldleiders hebben nog niet direct met elkaar gepraat. Dit zei Obama in een interview met “This Week”, een programma van de Amerikaanse nieuwszender ABC. Volgens Obama begrijpen Iraniërs dat hun streven naar een kernwapen een “veel groter probleem voor ons” is dan het gebruik van chemische wapens in Syrië, schrijft persbureau AP.

Obama zei dat de benadering van Syrië Iran moet aantonen dat er een diplomatieke oplossing mogelijk is voor het bekritiseerde nucleaire programma van het land. Rouhani begrijpt dat volgens hem, maar maakt het “niet opeens gemakkelijk”. Iran zegt al tijden dat zijn nucleaire programma een vredelievend doel dient.

Hague ontmoet deze maand Iraanse ambtgenoot

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague heeft later deze maand in New York een ontmoeting met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif. De Britse regering noemt de ontmoeting een “positieve stap” richting het herstellen van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen.

In een verklaring tegenover AP zei het kantoor van Hague vandaag dat de ontmoeting plaatsheeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Algemene
Vergadering begint op 24 september. Wanneer de twee elkaar exact spreken is niet bekendgemaakt.

Nadat betogers in november 2011 de Britse ambassade in Teheran hadden aangevallen, trok Londen zijn diplomaten terug uit de Iraanse hoofdstad. De verkiezing van de gematigde Iraanse president Hassan Rohani heeft geleid tot voorzichtig optimisme over het herstellen van de betrekkingen tussen Iran en het Westen. De spanningen over het omstreden Iraanse atoomprogramma en de oorlog in Syrië hebben die betrekkingen de afgelopen jaren zwaar onder druk gezet.

Rohani zei kort na zijn beëdiging vorige maand dat hij serieuze onderhandelingen met het Westen wilde over het atoomprogramma.