‘NSA houdt betalingen grote creditcardmaatschappijen bij’

Een nieuw datacentrum van de NSA, dat binnenkort opent.
Een nieuw datacentrum van de NSA, dat binnenkort opent. Foto AP / George Frey

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA gaat internationaal betalingsverkeer na, waaronder creditcardtransacties. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden. De dienst zou een speciale afdeling hebben die de betalingen registreert.

De NSA zou een groot gedeelte van internationale betalingen, creditcard- en banktransacties in de gaten houden. Een afdeling binnen de NSA ‘Following the money’ zou hiervoor verantwoordelijk zijn. De verzamelde informatie wordt in een eigen database van de NSA opgeslagen. In 2011 zou dat 180 miljoen keer gebeurd zijn. In 84 procent van de gevallen ging het om creditcardinformatie.

Uit documenten van het jaar 2010 zou blijken dat de NSA alle betalingen van grote creditcardmaatschappijen bijhoudt, zoals Visa. Op een conferentie in dat jaar werd uitgebreid beschreven hoe de NSA zoekt naar mogelijke tappunten in het complexe netwerk waarover de transacties van dat bedrijf worden gedaan.

Doelwit waren transacties van Visa-klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zo werd verteld in de presentatie. Het was zaak “alle transactiegegevens van de grote creditcardmaatschappijen te verzamelen, bewaren en analyseren”.

NSA vervalste geheime certificaten DigiNotar

Gisteren bleek dat ook bedrijven doelwit zijn van spionage door de NSA. De dienst zou mogelijk digitale certificaten van het Nederlandse bedrijf DigiNotar vervalst hebben om zich voor te doen als diensten van Google en Microsoft, zo bleek uit een uitzending van een Braziliaans tv-programma, gebaseerd op de documenten van Snowden.

Uit een uitgelekte presentatie blijkt dat NSA-agenten getraind worden om netwerken te penetreren van bedrijven, overheden en financiële instellingen. De geheime dienst zegt op jacht te zijn naar transacties tussen terroristische organisaties. Ook zou met de afgetapte informatie een wereldwijde financiële crisis bijtijds gesignaleerd kunnen worden. De NSA beweert daarbij bedrijfsgeheimen te ontzien.