Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Nederlandse ligfietser verovert snelheidsrecord: ruim 133 km/u

De VeloX3 van het Human Power Team Delft en Amsterdam waarmee het wereldrecord werd verbroken.
De VeloX3 van het Human Power Team Delft en Amsterdam waarmee het wereldrecord werd verbroken. Foto Hollandse Hoogte / Bas de Meijer

De Nederlandse ligfietser Sebastiaan Bowier mag zich de snelste fietser op aarde noemen. Met een snelheid van 133,78 kilometer per uur verbrak hij gisteren in de Verenigde Staten het wereldrecord op een ligfiets van studenten van de TU Delft, laat een woordvoerder van het Nederlandse team weten.

Twitter avatar HPTDelft HumanPowerTeam Delft WAUW!!!! Wereldrecord voor Sebastiaan Bowier, heeft op de laatste avond 133.78km/h gereden!!

De Nederlanders gingen in de woestijn van Nevada 0,6 kilometer per uur sneller dan het vorige wereldrecord, dat sinds 2009 op naam stond van van de Canadees Sam Whittingham. De Canadees moest het nu doen met de tweede plek. De tweede fietser van het Nederlandse team, Wil Baselmans, bereikte de derde plek met een snelheid van 127,43 kilometer per uur.

Een jaar lang vijftien uur per week trainen

De deelnemers aan de recordpoging, zo’n twintig teams, hadden zes dagen de tijd om te proberen het wereldrecord te verbreken. Ze moesten op een kaarsrechte weg na een aanloop van acht kilometer zo snel mogelijk op eigen kracht een traject van tweehonderd meter afleggen.

De ‘hightech’ ligfiets waarmee Bowier de recordsnelheid bereikte heeft volgens de universiteit een kap die ‘extreem weinig’ luchtweerstand heeft. Ook kreeg de fiets een speciale coating die ook gebruikt wordt bij Formule 1-voertuigen. Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam waren verantwoordelijk voor de selectie van de fietser en de voorbereiding van de race. De Nederlandse fietsers hebben er een jaar lang vijftien tot twintig uur per week voor getraind. (Novum)

Zo ziet fietsen met 133 km/u eruit: