Nominaties NS Publieksprijs 2013 bekend. Uitreiking voor het eerst bij ‘DWDD’

Geert Mak, Tommy Wieringa en ‘Gijp’ zijn kanshebbers voor de NS Publieksprijs, de grootste boekenpublieksprijs van Nederland, meldt CPNB. De uitreiking vindt dit jaar voor het eerst plaats bij De Wereld Draait Door.. In totaal zes auteurs maken kans op de grootste boekenpublieksprijs van Nederland. Naast Geert Mak (Reizen zonder John), Tommy Wieringa (Dit zijn

AMSTERDAM - Schrijfster Simone van der Vlugt signeert haar boek tijdens Manuscripta in 2012, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Van der Vlugt was ook vorig jaar een van de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs 2012. Dit jaar is ze voor de zesde keer genomineerd.
AMSTERDAM - Schrijfster Simone van der Vlugt signeert haar boek tijdens Manuscripta in 2012, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Van der Vlugt was ook vorig jaar een van de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs 2012. Dit jaar is ze voor de zesde keer genomineerd. Foto ANP

Geert Mak, Tommy Wieringa en ‘Gijp’ zijn kanshebbers voor de NS Publieksprijs, de grootste boekenpublieksprijs van Nederland, meldt CPNB. De uitreiking vindt dit jaar voor het eerst plaats bij De Wereld Draait Door..

In totaal zes auteurs maken kans op de grootste boekenpublieksprijs van Nederland. Naast Geert Mak (Reizen zonder John), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen) en Michel van Egmond (Gijp) maken ook Simone van der Vlugt (Aan niemand vertellen), Jan Brokken (De vergelding) en Kris Verburgh (De voedselzandloper) kans op de NS Publieksprijs 2013. Mak won de prijs in 2000 en 2004. Wieringa werd een maal eerder genomineerd. Van der Vlugt won in 2010. Bovendien is zij dit jaar voor de zesde keer voor de prijs genomineerd.

De stemperiode, vandaag officieel geopend op het NS Hoofdkantoor in Utrecht door de zes genomineerde auteurs, duurt tot en met maandag 14 oktober. Op 15 oktober wordt de winnaar, in het bijzijn van alle genomineerden, voor het eerst bekendgemaakt tijdens een uitzending van het VARA-programma De Wereld Draait Door. Een toevallig uitvloeisel van een ‘enthousiast’ gesprek, zegt DWDD-boekenredacteur Floor Zijlstra tegen NRC Boeken:

“Ik werd benaderd door het CPNB over de genomineerden van de NS Publieksprijs. Hoe langer we erover spraken, hoe enthousiaster we werden. Waarom niet de uitreiking ook bij DWDD? We besteden de laatste paar jaar steeds meer aandacht aan boeken, en een literaire prijs zou wel heel mooi zijn.”

Ruim 70.000 mensen brachten vorig jaar hun stem uit. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2013, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas. Tonio van A.F. Th. van der Heijden won de NS Publieksprijs 2012.