Grote overwinning zusterpartij Merkels CDU in Beieren

Deelstaatsleider Horst Seehofer (rechts) wordt door zijn vrouw Karin gefeliciteerd met de overwinning van zijn CSU, de zusterpartij van bondskanselier Merkels CDU.
Deelstaatsleider Horst Seehofer (rechts) wordt door zijn vrouw Karin gefeliciteerd met de overwinning van zijn CSU, de zusterpartij van bondskanselier Merkels CDU. Foto AFP/ Christof Stache

De conservatieve bondgenoten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel lijken af te stevenen op grote winst bij verkiezingen in de deelstaat Beieren. Uit een exit-poll van televisiezender ARD blijkt dat de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van Merkel, 49 procent van de stemmen heeft gekregen.

De forse winst is een opsteker voor Merkel met nog een week te gaan tot de Bondsdagverkiezingen.

Met 49 procent van de stemmen heeft de CSU opnieuw de absolute meerderheid in het Beierse parlement. De Vrije Democraten, de coalitiepartner van Merkel in de regering, lijken uit te komen op slechts drie procent van de stemmen. Daarmee heeft de partij de kiesdrempel niet gehaald. De sociaaldemocraten, die in de oppositie zitten, bleven steken op een tweede plek met 21 procent.

Belangrijke deelstaat voor Merkel

Beieren is de enige deelstaat met een regionale partij in het federale parlement. Toen andere regionale conservatieve partijen in de CDU opgingen, bleef de CSU apart - een teken van de sterke eigen identiteit van het gebied. Er wonen 12,5 miljoen mensen in Beieren, van een totale bevolking van 80,5 miljoen. Dat is een reden dat de deelstaat belangrijk is voor Merkel, schrijft redacteur Joost van der Vaart in NRC Weekend:

“Er zijn veel kiezers en – prettig voor Merkel – veel christenen onder het electoraat. De kerk stelt in Beieren nog iets voor, althans op papier. Beieren is de geboortestreek van Wir sind Papst-paus Joseph Ratzinger (Benedictus XVI). Anders dan het ‘rode’ Noordrijn-Westfalen is Beieren altijd eenduidig op de hand van de christelijke politiek geweest.”