Gedoodverfd opvolger Bernanke bij Fed trekt zich terug

Larry Summers, de man die de meest waarschijnlijke opvolger leek van Ben Bernanke bij de Federal Reserve, heeft zich teruggetrokken. Daarmee lijkt de weg vrij voor Janet Yellen, huidig vicepresident van de Fed, om de eerste vrouw aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank te worden. Dat meldt The Wall Street Journal.

Lawrence H. "Larry" Summers op een foto uit maart dit jaar tijdens een evenement op de London School of Economics
Lawrence H. "Larry" Summers op een foto uit maart dit jaar tijdens een evenement op de London School of Economics Foto Reuters/ Jason Alden

Larry Summers, de man die de meest waarschijnlijke opvolger leek van Ben Bernanke bij de Federal Reserve, heeft zich teruggetrokken. Daarmee lijkt de weg vrij voor Janet Yellen, huidig vicevoorzitter van de Fed, om de eerste vrouw aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank te worden. Dat meldt The Wall Street Journal.

Summers verklaarde zijn beslissing in een brief aan president Obama:

“Ik heb met tegenzin moeten vaststellen dat elk mogelijk bevestigingsproces voor mij bitter zou zijn en dat dat niet de Federal Reserve, de regering of uiteindelijk de belangen van het aanhoudende economische herstel van het land ten goede zou komen.”

Obama accepteert terugtrekking

Obama accepteert het besluit van Summers om zich terug te trekken uit de race om het voorzitterschap van de Fed, schrijft persbureau AP. Obama zegt dat Summers een belangrijk deel van zijn economisch team was en dat hij hem dankbaar is voor de diensten die hij zijn land heeft verleend.

Steun van Obama, tegenstand van Democraten

Summers leek de favoriet om Bernanke op te volgen en had de voorkeur van Obama. Bernanke vertrekt per volgend jaar bij de Fed. Democraten spraken echter hun voorkeur uit voor Yellen, een partijgenoot. Vier Democratische senatoren die in het bankencomité van de Senaat zitten, hadden al aangegeven tegen Summers als kandidaat te zijn. Dat comité mag als eerste beslissen of ze akkoord gaat met de nominatie van de president.

Summers kreeg ook tegenstand van meer dan tweehonderd economen die een open brief ondertekenden, waarin ze steun aan Yellen betuigden. Ook voormalig vicevoorzitter van de Fed is echter nog kandidaat Bernanke op te volgen, zo schrijft The Washington Post.

Onze correspondent Diederik van Hoogstraaten schreef vorige week in NRC Handelsblad over de kritiek op Summers, die ook zijn effect had op Obama:

Summers heeft echter een vrouwonvriendelijke reputatie. En omdat de Fed nooit door een vrouw is aangevoerd, is er in linkse kringen weerstand tegen Summers. (…) De kritiek op Summers heeft Obama in verlegenheid gebracht. Met redevoeringen en wetgeving heeft hij de gelijke behandeling van vrouwen nagestreefd. Maar het economische beleid is onder Obama hoofdzakelijk een mannenzaak. De onvrede in eigen kring wordt gevoed door de stilte die Obama over het Fed-bestuur in acht neemt.

Summers voormalig minister van Financiën

De 58-jarige Summers was voorheen minister van Financiën onder president Clinton en de hoofdeconoom bij de Wereldbank. Ook was hij president van Harvard. Daar moest hij vertrekken na een reeks controverses, waaronder de door hem gestelde retorische vraag of vrouwen wel geschikt zijn voor topfuncties in de exacte wetenschappen.

De 66-jarige Yellen, nu de meest genoemde naam als opvolger van Bernanke, is huidig vicevoorzitter van de Fed en werkt er al sinds de jaren ’70. Voorheen was ze topvrouw bij de Fed in San Francisco.

Bernanke draagt groot karwei over

Onze economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo schreef eind augustus in NRC Handelsblad over de taak die de opvolger van Bernanke bij de Fed te wachten staat:

Als Ben Bernanke eind januari afzwaait als voorzitter van de Federal Reserve, moet hij een karwei overdragen dat nog maar net is begonnen. Ergens dit jaar – het kan september zijn maar ook december – begint de Fed met het afbouwen van het programma waarmee de centrale bank de Amerikaanse economie de laatste jaren heeft gestimuleerd. Het zal vooral op Bernankes opvolger neerkomen om de economie weer op eigen benen te leren staan – en president Barack Obama door zijn tweede termijn te helpen zonder nieuwe recessie.

Larry Summers Withdrawal Letter