Feyenoord redt punt bij NEC, Heerenveen verslaat Groningen

Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Feyenoord is in de uitwedstrijd tegen NEC op het nippertje ontsnapt aan de vierde nederlaag van het seizoen. Door een late gelijkmaker van Bruno Martins Indi eindigde een doelpuntenfestival in Nijmegen in 3-3. Jean-Paul Boëtius maakte bij Feyenoord zijn rentree na veel blessureleed en was met een doelpunt en een assist meteen belangrijk.

NEC-spits Michael Higdon gaf met het missen van een opgelegde kans het startsignaal van een zeer aantrekkelijk duel. Lex Immers was de eerste die scoorde door in de 26e minuut zijn hoofd tegen een voorzet van Tonny Vilhena te zetten. De voorsprong van Feyenoord hield echter maar kort stand. Zomeraankoop Samuel Stefanik maakte van dichtbij gelijk.

Even leek het op een nederlaag voor Feyenoord

De rentree van Boëtius gaf Feyenoord in de tweede helft een extra impuls. De aanvaller rondde in de 67e minuut een zelf opgezette aanval af. Opnieuw liet het antwoord van NEC maar een paar minuten op zich wachten. Victor Palsson scoorde na weifelend optreden van doelman Erwin Mulder bij een vrije trap.

Met zijn tweede doelpunt van de middag leek Stefanik Feyenoord zelfs een nederlaag te bezorgen. Pas in de laatste minuut wist Martins Indi dat te voorkomen. De verdediger stond op de goede plaats toen de defensie van NEC een voorzet van Boëtius niet goed wist te verwerken.

Feyenoord bezet na zes wedstrijden de twaalfde plaats in de Eredivisie. NEC doet de laatste plaats over aan NAC Breda, dat zondagmiddag nog in actie komt tegen Roda JC.

Heerenveen verslaat Groningen in derby

Sc Heerenveen heeft zondag de derby van het noorden gewonnen. De ploeg van trainer Marco van Basten was in een spektakelstuk FC Groningen met 4-2 de baas. Groningen sloot de wedstrijd na twee rode kaarten af met negen man, bij de thuisploeg bleven er tien spelers over.

Groningen zag al na tien minuten de eerste man uit het veld gestuurd worden. Timo Letschert werd bestraft voor een tackle met gestrekt been. Toch kwamen de bezoekers na een halfuur op voorsprong. Mitchell Dijks vloerde een doorgebroken speler, kreeg direct rood, en zag Nick van der Velden met een ‘panenka’ de strafschop benutten.

Aan het begin van de tweede helft volgden de doelpunten elkaar in hoog tempo op. Invaller Yanic Wildschut (52e) en Kenny Otigba (55e) bogen de achterstand van Heerenveen om in een 2-1 voorsprong, maar Johan Kappelhof (56e) maakte bijna direct daarna gelijk.

Alfred Finnbogason drukte in de laatste twintig minuten zijn stempel op de wedstrijd. De topscorer van de Eredivisie zette Heerenveen in de 72e minuut uit een penalty op voorsprong. Vlak voor tijd, toen Groningen door een tweede gele kaart voor Tjaronn Chery nog maar met negen man speelde, maakte de IJslander er ook nog 4-2 van.

Heerenveen stijgt door de overwinning naar de derde plaats, achter PEC Zwolle en PSV. Groningen staat als nummer negen nog net in het linkerrijtje.

AZ verslaat Go Ahead, NAC haalt uit bij Roda JC

AZ heeft zondag in de Eredivisie zijn derde seizoenszege geboekt. De Alkmaarders waren in eigen stadion met 3-0 te sterk voor Go Ahead Eagles. Aron Johannsson, Viktor Elm en Steven Berghuis scoorden. NAC Breda boekte op overtuigende wijze zijn eerste overwinning door uit bij Roda JC met liefst 5-1 te winnen.

NAC haalde uit bij Roda JC. In Kerkrade werd het liefst 1-5. Voor de Bredanaren was het pas de eerste overwinning van het seizoen.

FC Utrecht won met 2-1 van RKC. Utrecht, dat nu drie duels ongeslagen is, steeg naar de elfde plaats met acht punten uit zes duels. RKC verzamelde drie punten minder en moet het doen met de zestiende plaats.

(Novum)