Beieren vandaag naar de stembus, een week voor Duitse verkiezingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel naast CSU-leider Horst Seehofer, tijdens een campagnebijeenkomst in Beieren deze week.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel naast CSU-leider Horst Seehofer, tijdens een campagnebijeenkomst in Beieren deze week. Foto AP / Marc Müller

De Duitse deelstaat Beieren gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De regionale verkiezingen worden gezien als indicator voor de landelijke verkiezingen in Duitsland volgende week. Voor Merkels herverkiezing is winst in Beieren belangrijk.

De Christelijke Sociale Unie (CSU), zusterpartij van Merkels christendemocratische CDU, hoopt bijna vijftig procent van de stemmen binnen te halen. Volgens peilingen lukt dat: de CSU staat op minstens 47 procent. Daarmee zou het een absolute meerderheid behalen in het regionale parlement in München. Dat zou een opsteker zijn voor de landelijke conservatieven. CSU-leider Horst Seehofer zei volgens persbureau Reuters:

“Lieve Angela, wij leggen de bal op de penaltystip, u hoeft hem er alleen maar in te trappen.”

De CSU regeert Beieren al 56 jaar, maar in 2008 behaalde de CSU ‘slechts’ 43 procent van de stemmen - het slechtste resultaat in in zestig jaar. Daardoor werd de partij gedwongen tot een coalitie met de Vrije Democraten (FDP), waarmee ook Merkel in Berlijn een coalitie vormt. De FDP staat er in peilingen nu slecht voor. De CDU is bang dat verlies voor de FDP bij regionale verkiezingen, CDU-stemmers ertoe overhaalt bij de landelijke verkiezingen FDP te stemmen.

Beieren is belangrijk voor Merkel door economie en bevolking

Beieren is de enige deelstaat met een regionale partij in het federale parlement. Toen andere regionale conservatieve partijen in de CDU opgingen, bleef de CSU apart - een teken van de sterke eigen identiteit van het gebied. Er wonen 12,5 miljoen mensen in Beieren, van een totale bevolking van 80,5 miljoen. Dat is een reden dat de deelstaat belangrijk is voor Merkel, schrijft redacteur Joost van der Vaart in NRC Weekend:

“Er zijn veel kiezers en – prettig voor Merkel – veel christenen onder het electoraat. De kerk stelt in Beieren nog iets voor, althans op papier. Beieren is de geboortestreek van Wir sind Papst-paus Joseph Ratzinger (Benedictus XVI). Anders dan het ‘rode’ Noordrijn-Westfalen is Beieren altijd eenduidig op de hand van de christelijke politiek geweest.”

Als Beieren een land zou zijn, zou het de zesde economie van de eurozone zijn. Daardoor kan de deelstaat invloed uitoefenen op de nationale politiek. Ook dat is een reden waarom Beieren belangrijk is voor de landelijke verkiezingen, aldus Van der Vaart:

“‘Laptop en Lederhose’, zeggen ze hier graag. Het is haast een cliché geworden – maar daarom niet minder waar. Beieren is het thuis van wereldondernemingen als Siemens, BMW, Audi en MAN. Maar Beieren is vooral sterk geworden door zijn midden- en kleinbedrijf, de ruggengraat van de Duitse economie. Waar je ook komt, er wordt gehamerd, geschroefd, gefreesd en gelast. Beieren is productieland bij uitstek. Een torenhoog bruto binnenlands product (ruim 465 miljard euro) bij een uiterst lage werkloosheid (3,6 procent). Politici laven zich daaraan.”