Aantal kandidaten VVD-lijst Roermond trekt zich terug

VVD-lijsttrekker in Roermond Dré Peters trekt zich terug samen met enkele andere partijleden.
VVD-lijsttrekker in Roermond Dré Peters trekt zich terug samen met enkele andere partijleden. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

De lijsttrekker van de VVD in Roermond trekt zich samen met een aantal andere prominente partijleden terug van de groslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Om die lijst is veel te doen, omdat vorige week bekend werd dat de in opspraak geraakte Jos van Rey er mogelijk een plek op krijgt.

Dré Peters, de lijsttrekker, en de andere VVD’ers lichten morgenavond hun besluit toe tijdens een ledenvergadering. Dat staat in een e-mail in het bezit van lokale omroep L1. Het is nog onduidelijk of Van Rey zelf ook tot de groep behoort die zich terugtrekt. Volgens L1 gaan er geruchten dat Peters en de andere partijleden een nieuwe partij beginnen, maar deze zijn nog niet bevestigd.

Vrijdag werd bekend dat Van Rey, ook al loopt er nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar hem vanwege corruptie als wethouder van Roermond, toch op de lijst voor de verkiezingen mocht staan. Het hoofdbestuur van de VVD zei te betreuren dat “er nog steeds geen duidelijkheid is” over het onderzoek en dat Van Rey “onschuldig is tot het tegendeel bewezen is”.

Rutte: kandidatuur onverstandig

Premier Mark Rutte sprak een dag later van een “onverstandige kandidatuur”. Hij benadrukte dat mensen tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich beter niet verkiesbaar kunnen stellen:

“Het is verstandig om je verre te houden van te verkiezen posities.”

Van Rey trad vorig jaar oktober af als senator en wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.