41-jarige Horner wint Ronde van Spanje, etappe voor Matthews

Chris Horner drinkt een glas champagne tijdens de afsluitende rit naar Madrid. Met zijn 41 jaar is de Amerikaan de oudste winnaar van een grote wielerronde ooit.
Chris Horner drinkt een glas champagne tijdens de afsluitende rit naar Madrid. Met zijn 41 jaar is de Amerikaan de oudste winnaar van een grote wielerronde ooit. Foto EPA/ Javier Lizon

De 41-jarige Amerikaan Chris Horner heeft de Vuelta gewonnen. De rode trui van de wielrenner kwam in de laatste, korte etappe naar Madrid niet meer in gevaar. Die etappe eindigde in een massasprint en ging naar de Australiër Michael Matthews van Orica-GreenEdge voor Tyler Farrar en Nikias Arndt.

De 109 kilometer lange etappe naar Madrid leverde geen spektakel op. Twee vluchters werden met nog vijf kilometer te gaan ingerekend, waarna Matthews de sprint van het peloton won.

Horner is de oudste winnaar van een grote wielerronde ooit. Hij pakte de winst deze ronde vooral in het hooggebergte. Hij bleek de beste klimmer van de toprenners. Na de etappe van vrijdag pakte hij de rode trui van de Italiaan Vincenzo Nibali af om zijn voorsprong gisteren op de enorm steile Angliru nog uit te breiden.

Tot aan deze Vuelta was een negende plaats in de Tour de France van 2010 zijn beste resultaat in een rittenkoers van drie weken lang.

Zo ziet het algemeen klassement eruit na drie weken:

  1. Chris Horner RSH, VS 81:52:01
  2. Vincenzo Nibali AST, ITA +37
  3. Alejandro Valverde MOV, SPA +1:36
  4. Joaquim Rodríguez KAT, SPA +3:22
  5. Nicolas Roche SAX, IER +7:11
  6. Domenico Pozzovivo AG2, ITA +8:00
  7. Thibaut Pinot FDJ, FRA +8:41
  8. Samuel Sánchez EUS, SPA +9:51
  9. Leopold König TNE, TSJ +10:11
  10. Daniel Moreno KAT, SPA +13:11

Mollema’s etappezege lichtpuntje voor Nederlanders

In het klassement speelden de Nederlanders geen enkele rol van betekenis. Mollema was niet goed genoeg om drie weken voor een toppositie te rijden na de Tour en de andere klassementsrenner Laurens ten Dam stapte af. Net als veel Nederlanders trouwens: ook onder anderen Hoogerland en Poels stopten ermee. Maar twee Nederlanders reden de Vuelta uit.

51.       Bauke Mollema BLK, NED +1:58:20

137.    Tom Stamsnijder ARG, NED +4:26:36

Mollema bezorgde Nederland echter toch succes door na enkele net niet succesvolle aanvallen in de zeventiende etappe naar Burgos de etappezege te pakken.