Zou de staande tandarts ouder worden dan de zittende notaris?

Zitten beperkt de levensduur en regelmatig sporten helpt eigenlijk niet. Dat was zo ongeveer de boodschap van het artikel ‘Een zittend leven duurt niet lang’ (Wetenschapsbijlage, 7&8 september). Maar ook met een gedegen wetenschappelijke onderbouwing erachter roept zo’n conclusie wel wat vragen op : de westerse mens wordt onbetwistbaar steeds ouder én zit veel meer op z’n stoel dan de generaties daarvoor. Dat moet dan toch maar eens worden uitgelegd.

En dan is er nog de vraag of tandartsen, kappers en dergelijke staande beroepsbeoefenaren ouder worden dan notoire zitters als notarissen en boekhouders. Misschien zijn ze wel gezonder, net als de staande conducteurs, maar of deze dan ook later dood gingen dan hun zittende collega’s vertelt dit verhaal niet. Mooi zou het zijn te weten of de vroegere veeboeren met hun melkkrukje (met spieren als Sven Kramer!) beter af waren dan de moderne boer met de melkmachine.

Dat bewegen gezonder is dan voortdurende inactiviteit begrijpt een kind. Maar de boodschap is hier dat als je toevallig een beroep hebt dat je aan de bureaustoel kluistert, er geen ontsnappen aan is. Tenzij we ons bekeren tot het gebruik van ‘actief kantoormeubilair’.

Dat het metabolisme anders is bij langdurig zitten dan bij lopen is natuurlijk een open deur. En dan lijkt het toch wat erg snel om conclusies te verbinden op basis van insulinewaarden aan een experiment met slechts 19 personen. Nota bene allemaal dikkerdjes!

Wat mij betreft: beste kantoortijgers, neem zo vaak mogelijk het OV. Beloop de trappen met twee treden tegelijk omhoog en oefen de dijbenen – een prima tip van mijn fysiotherapeut. Zie lekker af op koude perrons en ijsbeer in afwachting van immer vertraagde bussen en treinen. Gegarandeerd elke dag tweemaal gratis sporten. Goed voor u!

H. Standaar

Rotterdam