Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Zorgbestuurder verdiende honderdduizend euro in een maand’

Als het maandsalaris van de interim-bestuurder wordt omgerekend naar een jaarsalaris kom je uit op ruim 1,1 miljoen euro.
Als het maandsalaris van de interim-bestuurder wordt omgerekend naar een jaarsalaris kom je uit op ruim 1,1 miljoen euro. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een interim-bestuurder heeft van de instelling voor gehandicaptenzorg Humanitas DMH ruim 95 duizend euro gekregen voor zijn werk in de maand juli. Dat blijkt uit declaraties die de Volkskrant in bezit kreeg via Publeaks. Dat is een systeem dat deze week door vijftien nieuwsmedia is opgezet waarmee klokkenluiders anoniem naar de pers kunnen lekken. Het is de eerste keer dat Publeaks nieuws oplevert.

Als het salaris dat de Schijndelse consultant Raimond Nicodem voor juli kreeg wordt omgerekend naar een jaarsalaris kreeg hij ruim 1,1 miljoen euro. Het maximum jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet ruim 187 duizend euro. Nicodem wijst er in de Volkskrant echter op dat die norm alleen geldt voor bestuurders die langer dan een halfjaar in dienst zijn. “En ik hoop hier aan het eind van het jaar weer weg te kunnen.”

Een assistente die met Nicodem is meegekomen heeft voor juli ruim 35 duizend euro gedeclareerd. De hoge beloningen hebben volgens de krant de woede gewekt van een deel van de elfhonderd werknemers omdat fors op de gehandicaptenzorg wordt bezuinigd.

Raad van Toezicht wil geen verantwoording afleggen

Nicodem stelt in de krant dat hij zijn tarief nu al ruimschoots waard is omdat sinds zijn komst al voor een miljoen euro aan overbodige kosten is weggesneden. Ben Huesmann van de raad van toezicht wil in de krant geen verantwoording afleggen omdat de beloning van Nicodem volgens hem een ‘privé-aangelegenheid’ is.

Humanitas DMH wordt gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes. De zorginstelling biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2400 cliënten met een verstandelijke beperking. Het is een zelfstandige werkstichting die is gelieerd aan de vereniging Humanitas, die hulp aan allerlei doelgroepen verleent. Humanitas DMH leed vorig jaar zes ton verlies en had een omzet van 53 miljoen euro.

Interne strijd na vertrek twee bestuurders

Nicodem is niet door het bestuur, maar door de raad van toezicht gecontracteerd. Dat gebeurde nadat deze zomer tussen de twee toenmalige bestuurders een vertrouwenscrisis was ontstaan. De bedoeling was dat de ene bestuurder de taken zou overdragen aan de ander, maar begin juli kwamen de bestuurders er pas achter dat de raad van toezicht buiten hen om een interimmer had aangenomen.

De medezeggenschapsraden waren hier niet over ingelicht, terwijl dat volgens de bestuurders wel had gemoeten. Ook zouden de bestuurders in processtukken van een “exorbitant” hoge beloning spreken. In een brief informeerden zij half juli de ondernemingsraad. Dat viel verkeerd bij de raad van toezicht, waarop de bestuurders werden geschorst voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De bestuurders probeerden dat met een kort geding ongedaan te maken, maar de rechter gaf hen in augustus geen gelijk.

Nicodem staat hierdoor als enige aan het roer van Humanitas DMH. Medewerkers zouden geen kritiek durven te uiten op zijn beleid. De oud-bestuurders willen een procedure voeren bij de zogenoemde governancecommissie. Die moet dan toetsen of de raad van toezicht niet in strijd met het belang van Humanitas heeft gehandeld. (Novum)