Wat zijn échte lastenverzwaringen

Inwoners protesteren tegen de fusie op het provinciehuis in Utrecht.
Inwoners protesteren tegen de fusie op het provinciehuis in Utrecht. Foto ANP

Ondanks het uitlekken van snippers nieuw beleid is er ook veel niet bekend. Zo wil de coalitie graag een ‘stimuleringspakket’ presenteren, om de economie een impuls te geven. Dat kan ook het verwijt weerleggen dat het kabinet de economie ‘kapotbezuinigt’. Of dat pakket er komt, en hoe het er dan uitziet, is nog onduidelijk.

Verder zijn niet álle maatregelen waarmee VVD en PvdA 6 miljard aan bezuinigingen willen halen bekend, noch de details van maatregelen die al wel uitgelekt zijn. En in die details zit vaak veel relevante informatie verborgen. In coalities worden kleine lettertjes gebruikt om pijnlijke compromissen te verbergen.

Politiek brisant is ook wat de aanvullende bezuinigingen voor de koopkracht betekenen. Oppositiepartijen beschuldigen de coalitie ervan door bezuinigingsdrift de burgers onevenredig hard te treffen. Maar ook voor de interne stabiliteit van deze coalitie van tegenpolen is een zorgvuldige verdeling van koopkrachtpijn belangrijk: de VVD wil niet te veel nivelleren, maar de PvdA zeker niet te weinig.

De oppositiepartijen zullen ook scherp letten op de lastenverzwaringen in het bezuinigingspakket. Het CDA en de PVV bijvoorbeeld, willen nul extra lasten. Voor de VVD is hun luide tegenstand extra pijnlijk omdat de regeringspartij zelf eigenlijk ook tegen lastenverzwaringen is, maar de afgelopen jaren, op zoek naar het saneren van de rijksbegroting, voor miljarden lasten verzwaarde.