Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN-chef: gifgasaanval staat vast

Secretaris-generaal Ban Ki-moon twijfelt niet meer aan gifgasaanval in Damascus.

In Genève komen dit weekeinde Amerika en Rusland bijeen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties twijfelt er niet meer aan dat er ruim drie weken geleden bij de aanval op een buitenwijk van Damascus gifgas is gebruikt. Hoewel hij niet inging op de vraag wie er verantwoordelijk voor is geweest, voegde Ban Ki-moon er aan toe dat het bewind van Assad in Syrië „veel misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd”.

De secretaris-generaal baseerde zich op het onderzoekrapport van VN-inspecteurs dat hij zelf nog niet gelezen zei te hebben. De rapporteurs onder leiding van Ake Sellstrom hebben hun werk afgerond. Dit weekeinde presenteert de Zweed het rapport in New York aan Ban Ki-moon. Volgens de Franse VN- ambassadeur komt het rapport maandag naar buiten.

Volgens diplomaten bij de VN zal het rapport niet expliciet vaststellen wie verantwoordelijk is voor de gifgasaanval van 21 augustus. Sellstrom zal slechts indirect concluderen dat het bewind van Assad schuldig is aan de chemische oorlogsvoering.

De bevindingen van de inspecteurs zijn cruciaal voor de besprekingen over het Russisch/Amerikaanse plan om het chemische wapenarsenaal in Syrië onder internationale controle te brengen. De ministers van Buitenlandse Zaken, Lavrov en Kerry, zetten hun onderhandelingen daarover ook dit weekeinde in Genève voort.

Volgens Amerikaanse diplomaten zijn beide landen het bijna eens over de omvang van het arsenaal en zijn de gesprekken nu in een „beslissende” fase gekomen. President Obama zei vrijdag na een gesprek met de emir van Koeweit dat hij alleen instemt met een controleplan als het kan worden „geverifieerd en afgedwongen”.

Maandag gaat Kerry, na een gesprek met premier Netanyahu in Israël, naar Parijs voor beraad met zijn Franse en Britse collega’s. Syrië meldde zich vrijdag bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Onder druk van Rusland wil Syrië zich bij het verdrag tegen chemische wapens aansluiten.