Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Van Rijn eist opheldering over beloning bij Humanitas

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eist opheldering over de beloning van ruim 95 duizend euro die een interim-bestuurder van de instelling voor gehandicaptenzorg Humanitas DMH voor zijn werk in de maand juli kreeg. Dat meldt een woordvoerder van de staatssecretaris.

Van Rijn wil opheldering van de raad van toezicht over de vergoeding. Daarbij vindt de staatssecretaris volgens zijn woordvoerder in zijn algemeenheid dat te hoge vergoedingen of salarissen maatschappelijk ongewenst zijn. “Juist met het oog daarop heeft het kabinet salarissen genormeerd in de Wet normering topinkomens”, meldt Van Rijn via zijn woordvoerder.

De Volkskrant berichtte vandaag over de beloning voor de interim-bestuurder. De krant kreeg via Publeaks declaraties in handen waaruit de hoogte van de beloning blijkt. Als het salaris dat de Schijndelse consultant Raimond Nicodem voor juli kreeg wordt omgerekend naar een jaarsalaris kreeg hij ruim 1,1 miljoen euro. Het maximum jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet ruim 187 duizend euro.

Humanitas DMH wordt gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes. De zorginstelling biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2400 cliënten met een verstandelijke beperking. Het is een zelfstandige werkstichting die is gelieerd aan de vereniging Humanitas, die hulp aan allerlei doelgroepen verleent. Humanitas DMH leed vorig jaar zes ton verlies en had een omzet van 53 miljoen euro. (Novum)