Trommelrem

Er zijn wel vier verschillende soorten rem waarmee je je fiets kunt afremmen. En als het moet kun je je ook nog gewoon laten vallen. Er zijn terugtrapremmen en velgremmen en op mountainbikes zitten vaak schijfremmen. Dit hier is een ouderwetse trommelrem van een voorwiel. Hij hoort met een remkabel vast te zitten aan een hendel op het stuur.

Als je een paar van die stevige moeren op de wielas losdraait kun je eens kijken hoe zo’n rem werkt. Ingewikkeld is het niet. De ‘trommel’ is gewoon de binnenkant van het wiel.

Binnen de trommel vind je twee remschoenen R waarop een heel stroef laagje zit dat niet gauw slijt. Dat heet de remvoering. De remschoenen kunnen scharnieren om het asje A, maar ze worden door de veer V tegen elkaar aangetrokken zodat ze de trommel niet raken.

Maar als je in de remhendel knijpt, trekt de remkabel een hefboom H naar boven die de remschoenen uit elkaar wringt. Dan gaan ze tegen de trommel schuren en begint de fiets af te remmen.

Welk gereedschap heb je nodig? Steeksleutels of ringsleutels.