Timmermans: akkoord Syrië is belangrijke stap

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto ANP / Bas Czerwinski

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is blij dat de Verenigde Staten en Rusland het eens zijn geworden over de ontmanteling van de chemische wapens van Syrië.

De minister noemt het akkoord “een zeer belangrijke stap voorwaarts op het pad naar uitbanning van die massavernietigingswapens, zodat ze niet meer in Syrië tegen de bevolking ingezet kunnen worden”. Frankrijk noemde het akkoord eerder dag ook al een “stap vooruit”.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov bereikten het akkoord vandaag op de derde dag van intensieve onderhandelingen in Genève.

Kerry en Lavrov spraken onder meer af dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

Timmermans zegt in een reactie op Facebook te hopen dat het akkoord ook de basis legt voor vredesonderhandelingen met alle partijen in het conflict.

“Goed dat Kerry en Lavrov in Genève een aanpak zijn overeengekomen om Syrië van chemische wapens te ontdoen. Een zeer belangrijke stap voorwaarts op het pad naar uitbanning van die massavernietigingswapens. Zodat ze niet meer in Syrië tegen de bevolking ingezet kunnen worden. Laten we hopen dat dit ook de basis legt voor vredesonderhandelingen met alle partijen in het conflict. Want dat is de enige oplossing in dat verscheurde land.”

‘Komt erop aan dat inlevering chemische wapens snel gebeurt’

De minister stelt in een reactie aan persbureau Novum dat met het akkoord “ook in de praktijk uitvoering kan worden gegeven aan de bereidheid van de Syrische president Bashar Assad om zich te voegen naar de regels” van het verdrag over chemische wapens.

“Het komt er dan wel op aan dat het snel gebeurt, secuur en met volledige betrokkenheid van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.”

Assad kan en moet nu volgens de minister laten zien dat het hem menens is.

“Doet hij dat niet of onvoldoende, dan zal de internationale gemeenschap via de VN-Veiligheidsraad daar consequenties aan moeten verbinden.”

Ook Duitsland, Frankrijk en VN reageren positief

Ook Duitsland heeft het akkoord verwelkomd. Bondskanselier Merkel zei erbij dat van Assad niet alleen woorden maar ook daden verwacht worden. Frankrijk reageerde eerder al positief.

VN-chef Ban Ki-moon reageerde eveneens positief op de plannen. De Zuid-Koreaanse topdiplomaat zei te hopen dat het akkoord de weg vrijmaakt voor een politieke oplossing in het Syrische conflict. Verder beloofde hij steun van de Verenigde Naties bij de uitvoering ervan.