Steinbrück steekt middelvinger op tegen eigen verkiezingscampagne

De opgestoken middelvinger van SPD-kanselierskandidaat Steinbrück schokt niet alle Duitsers. Als mens mocht hij dat doen, als politicus niet.

Duitsland praat nu nog maar over één onderwerp: de Stinkefinger, ofwel de middelvinger, van Peer Steinbrück, kanselierskandidaat voor de SPD. ‘Der Kandidat’, zoals hij kortweg wordt aangeduid, moest van de Süddeutsche Zeitung met een gebaar reageren op alle scheldwoorden die hem sinds een jaar ten deel zijn gevallen. Hij stak zijn middelvinger op. Zijn mond staat op de foto half-open als van iemand die zegt: „Arschloch” (klootzak).

Kan een kandidaat dat wel doen, vragen alle media. De reacties zijn gemengd. Natuurlijk maken de politieke tegenstanders van Steinbrück tien dagen voor de verkiezingen gehakt van hem. Maar burgers zijn niet allemaal geschokt. Bijna de helft van de lezers van Der Spiegel ziet de humor er wel van in. Maar anderen, zoals een voormalige spindoctor van de CSU, de Beierse zusterpartij van de christendemocratische CDU, zei vrijdagmiddag op de radio zeer beslist dat iemand dit gebaar „als mens” heus wel kan maken, maar dat dit voor iemand die bondskanselier wil worden van de Duitse republiek totaal ongepast is. „Dit duidt er op dat ‘der Kandidat’ zichzelf niet onder controle heeft, maar bovendien dat hij ook niet luistert naar adviseurs. Zij hadden het afgeraden.” De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat in Syrië, Afghanistan, Griekenland en Spanje nu extra op Duitsland wordt gelet. „Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En het gebaar van Steinbrück zegt alleen maar: Fuck you!”

Overigens staat er een forste geldboete op als verkeersdeelnemers de middelvinger opsteken. Weekblad Stern concludeert dat ‘der Kandidat’ zelf niet meer gelooft in de overwinning. Die Welt schrijft: „Steinbrücks Stinkefinger heeft de verkiezing beslist.” De krant registreert dat het net een beetje goed begon te gaan met de SPD-kandidaat. Hij had nieuw zelfvertrouwen na een gewonnen tv-duel met bondskanselier Angela Merkel. Maar die vinger, „dat kan niet”.