Prinsjesdag met koning en Máxima Wat we al weten over 2014

Dinsdag leest koning Willem-Alexander zijn eerste Troonrede voor en presenteert het kabinet Rutte II zijn eerste Miljoenennota. Welke bezuinigingen zijn al bekend en waar wordt naar uitgekeken?

Annemarie Kas en Derk Stokmans

Complotdenkers vroegen zich af of het kabinet afgelopen weken bewust alleen goed nieuws lekte, om goede sier te maken. Of kwamen vooral slechte maatregelen naar buiten zodat er straks genoeg positiefs te melden overblijft? De waarheid lag in het midden, want er kwamen zowel investeringsplannen als voorgenomen bezuinigingen naar buiten.

Het kabinet gaat komende jaren 800 miljoen euro besparen op allerlei financiële regelingen voor ouders. Van de elf regelingen die nu bestaan blijven er vier over: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag.

Ambtenaren blijven nog langer op de nullijn – behalve dan de werknemers in de zorg of het onderwijs. De belastingtarieven voor de inkomstenbelasting worden niet aan de inflatie aangepast, wat 1,1 miljard euro oplevert. En werkgevers betalen in 2014 opnieuw 16 procent belasting over de salarissen van werknemers die meer dan 150.000 euro verdienen. Die heffing zou alleen voor 2013 gelden, maar verlenging ervan levert de fiscus in 2014 een half miljard euro op.

Ook zijn al een paar stimuleringsmaatregelen bekend. Nog dit jaar mogen mensen 100.000 euro belastingvrij schenken, als tenminste de ontvanger met die gift zijn hypotheek of verbouwing betaalt. De arbeidskorting, dat is de belastingvrijstelling voor werkenden, gaat ook omhoog. En mensen die hun ontslagvergoeding in een zogeheten stamrecht-bv hebben weggestopt, mogen die in 2014 in één keer laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief. In de hoop dat ze dat geld gaan uitgeven.