Olifant weet wie er brult

Illustratie irene goede

Het is nacht. Een olifantje loopt met zijn moeder door de jungle, slurf aan staart. Plots klinkt er gegrom. Misschien zit er een tijger in het struikgewas. Of een panter, hoog in de bomen. Wat nu? Gelukkig weet mama precies welk beest er gromt en wat ze moet doen. Panters jaagt ze weg, met getetter en gestamp. Maar als ze een tijger hoort, trekt ze zich snel terug.

Biologen hebben dat in India onderzocht. India ligt in Azië. In hetzelfde gebied leven ook tijgers en panters. Tijgers zijn groot, sterk en gestreept. Ze vangen soms een olifantenkalfje. Panters zijn slank en gevlekt. Voor olifanten niet gevaarlijk, daarvoor zijn ze te klein.

De biologen wilden weten of olifanten anders reageerden op het geluid van tijgers en panters. Ze werkten niet met echte panters en tijgers, maar met luidsprekers waar een tijgerbrul of luipaardgrom uitkwam. Ze verstopten die luidsprekers in de jungle.

Olifanten die een tijger hoorden schrokken ontzettend. Ze verstijfden en draaiden daarna voorzichtig om, zo stil als een olifant dat kan. Maar van luipaardgeluiden werden de olifanten boos. Ze begonnen te trompetteren en te stampvoeten. Een echte panter vlucht dan natuurlijk weg. Die kijkt wel uit voordat hij vertrapt wordt door een briesende olifantenmoeder.

Maar de brommende luidsprekers bleven staan. Dat maakte sommige olifanten nog bozer. Eén olifant schopte zelfs het batterijkastje van de luidsprekers omver. Indringer verjaagd! Lucas Brouwers

Bron: Biology Letters, 11 september