Obama: VS blijven bereid tot militair ingrijpen als diplomatie faalt

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens een toespraak eerder deze week. Foto AP / Evan Vucci,

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanavond in een reactie gezegd dat hij het Amerikaans-Russische plan om Syrië van chemische wapens te ontdoen verwelkomt, maar dat als de diplomatieke oplossing faalt de VS alsnog bereid zijn militair in te grijpen.

Aan de paraatheid van het Amerikaanse leger zal dus de komende tijd niets veranderen. Het Amerikaanse leger liet weten dat de troepen nog steeds in positie zijn voor een militaire aanval op Syrië. Een woordvoerder van het Pentagon stelde:

“De geloofwaardige dreiging van militaire actie is belangrijk geweest in het aanzwengelen van diplomatieke vooruitgang.”

En die geloofwaardigheid moet behouden blijven. Want Syrië moet zich nu nog aan de afspraken gaan houden. Obama zei dat de VS in de uitvoering van de afspraken zal blijven samenwerken met Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Naties en anderen om “te verzekeren dat dit proces te controleren is en dat er consequenties zijn als het regime van Assad niet voldoet aan de vandaag gemaakte afspraken.”

‘Kans op aanval klein’:

De VS en Rusland zijn het eens over het aantal en het soort chemische wapens dat Syrië in bezit heeft. Het Syrische regime moet binnen een week met een lijst komen waarop alle chemische wapens staan die het regime in bezit heeft.

De Amerikanen en de Russen zijn het ook eens over de manier waarop de chemische wapens van Syrië verzameld en vernietigd moeten worden. Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties moeten van het Syrische regime de ruimte krijgen om alle opslagplaatsen van de chemische wapens te bezoeken.

De inspecteurs moeten uiterlijk in november aan het werk kunnen. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens van Syrië vernietigd zijn, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder vandaag.

‘VS bezorgd over haalbaarheid Syrië-plan’:

Oppositie Syrië niet blij met akkoord

Het Vrije Syrische Leger wijst het akkoord tussen de VS en Rusland over de Syrische chemische wapens af, schrijft nos.nl. Generaal Selim Idriss zegt dat het akkoord een klap is voor de opstand tegen het bewind van president Assad. Hij noemt het akkoord slechts tijdwinst voor Assad.

De generaal zegt ook dat het Syrische leger al begonnen is chemische wapens naar Libanon en Irak over te brengen. Zo zou een inspectie door de VN kunnen worden ontweken.

Syrië officieel toegetreden tot OPCW