NYT-columnist Kristof leest haattweets voor - en opeens worden ze grappig

Er zijn verschillende manieren om te reageren op dreig- of haattweets, moet columnist van The New York Times Nick Kristof gedacht hebben. Kristof nam een filmpje op waarin hij een aantal van de tweets voorleest en ze van komisch commentaar voorziet.

Kristof krijgt de laatste weken de nodige kritiek van lezers en andere opiniemakers omdat hij zich voor militair ingrijpen door de VS in Syrië heeft uitgesproken. “I really believe in engaging with readers on social media”, zegt hij in onderstaand YouTube-filmpje, waarna hij een bloemlezing geeft van de verwensingen die hij de afgelopen weken via Twitter mocht ontvangen:

Kristof, die fel tegenstander was van de oorlog in Irak, verraste eind vorige maand een deel van zijn trouwe lezerspubliek door in zijn column te pleiten voor Amerikaanse militaire actie in Syrië. Onder de titel ‘Reinforce a Norm in Syria’ stelde hij dat de VS weinig goede opties hebben, maar dat militaire interventie op dit moment de minst slechte is:

Look, Syria is going to be a mess, whatever we do. The optimal window to intervene by supporting moderate rebels to achieve a quick end to the war may have closed. But if the coming clash gives us a chance to do more to arm certain rebel groups or share intelligence with them, that would still be worthwhile — all while backing the idea of a negotiated settlement. For all the risks of hypocrisy and ineffectiveness, it’s better to stand up inconsistently to some atrocities than to acquiesce consistently in them all.

‘Dreigen met militaire actie heeft gewerkt’

In zijn nieuwste column schrijft Kristof trouwens dat Obama’s dreigement om militair in te grijpen gewerkt heeft omdat er nu een diplomatieke oplossing mogelijk lijkt:

Even if Syria cheated and stalled and eventually handed over only half of its chemical arsenal and none of its biological arsenal, that would still be a huge win for global security.