Mexicaanse politie botst met leerkrachten op plein in hoofdstad

Agenten van de oproerpolitie achter een door de leraren opgeworpen barricade.
Agenten van de oproerpolitie achter een door de leraren opgeworpen barricade. Foto Reuters / Tomas Bravo

De politie in Mexico-Stad is gisteravond in aanvaring gekomen met leraren die het Zocalo-plein in het historische stadshart van Mexico-Stad bezet hielden. Dat meldt de BBC. De oproerpolitie zette traangas en waterkannonen in om het belangrijkste plein van de stad te ontruimen.

Duizenden leerkrachten hadden gisteren, gewapend met ijzeren staven en houten knuppels, het Zocalo-plein bezet. Ze demonstreerden tegen voorgenomen hervormingen in het onderwijs. De bezetting van het plein was voor de Mexicaanse autoriteiten problematisch omdat morgen en maandag op het plein normaal gesproken festiviteiten worden gehouden in verband met onafhankelijkheidsdag in Mexico.

De leerkrachten zeiden niet van plan te zijn het plein, waar sommigen van hen al weken verblijven, te verlaten. Honderden agenten van de oproerpolitie stelden zich aan de andere kant van de door de leerkrachten opgeworpen barricades op. De meeste leerkrachten verlieten het plein uiteindelijk tijdig op een vreedzame manier. Een aantal bleef echter achter en gooide met petroleumbommen naar de agenten.

President na negen maanden in de problemen

De afgelopen twee maanden zijn er zeker vijftien grote protestacties gehouden. De leerkrachten verzetten zich tegen plannen van de regering om de controle van hun vakbonden op het slecht functionerende onderwijssysteem van Mexico te doorbreken.

De komende tijd worden meer grote demonstraties in Mexico verwacht, bijvoorbeeld rond de verwachte privatisering van oliestaatsbedrijf Pemex. President Enrique Peña Nieto, nu negen maanden aan de macht, wijst op de economische groei en de daling van het aantal drugsmoorden in zijn land, maar de oppositie is, daarin gesteund door veel Mexicanen, niet overtuigd. Peña Nieto’s ‘Mexicomoment’ verliest alweer zijn glans.