Media niet welkom bij komende zittingen proces Mubarak

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak in de rechtszaal vandaag tijdens de hervatting van zijn proces. Foto AFP / Ahmed El-Malky

De komende drie zittingen in de rechtszaak tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak zullen niet toegankelijk zijn voor de media. Dat bericht persbureau AP. Volgens de rechter worden er tijdens de komende zittingen in oktober zaken behandeld die de nationale veiligheid raken.

De rechter had eerder juist meer openheid beloofd. Maar omwille van bescherming van getuigen, besloot hij vandaag bij de hervatting van het proces tegen de oud-president toch anders.

De 85-jarige Mubarak zag er volgens persbureau AP een stuk gezonder uitzag dan bij eerdere zittingen. Zo zat hij rechtop in een rolstoel, terwijl hij de vorige keren nog op een soort bed lag. Hij lachte en zwaaide kort toen hij de rechtszaal binnenkwam. De rechtszaak was in Egypte live op televisie te volgen.

Tijdens de komende drie zittingsdagen, van 19 tot en met 21 oktober, zullen onder meer de verklaringen van voormalige kopstukken van de veiligheidstroepen en het gevangeniswezen worden behandeld. Onder meer die van voormalig politiechef Ahmed Gamal Eddin en die van Murad Muwafi van de geheime dienst.

Mubarak werd vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van demonstranten in 2011. Het Hof bepaalde echter dat het proces over moest. Mubarak kwam onlangs bovendien vrij uit de gevangenis. Hij staat nu onder huisarrest.

Advocaten van Mubarak willen aantonen dat de Moslimbroederschap en buitenlandse krachten verantwoordelijk zijn voor de dood van zo’n 850 mensen tijdens de opstand tegen Mubarak, schrijft nos.nl.