Marine Le Pen wil Wilders helpen bij campagne Europa

Marine Le Pen, leider van Front National, komt graag naar Nederland om met Wilders te praten over samenwerking.

De voormalige Franse presidentskandidaat Marine Le Pen biedt aan om PVV-voorman Geert Wilders te helpen bij de Nederlandse campagnes voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Nadat de leider van het uiterst rechtse Front National in april al met Wilders had geluncht in Parijs om te praten over samenwerking, zegt ze vandaag in een interview met deze krant dat ze graag een keer naar Nederland komt voor een tegenbezoek.

„Het is belangrijk dat de kiezer ziet dat we niet alleen staan, dat in alle EU-landen vergelijkbare patriottische bewegingen actief zijn”, zegt Marine Le Pen over de toenadering. „We zouden misschien samen campagne kunnen voeren voor de verkiezingen.”

Le Pen, die voor de Franse gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar volgens sommige peilingen tegen de twintig procent van de Franse stemmen zou kunnen halen, wil in het Europees Parlement na de verkiezingen van juni 2014 met gelijkgestemde eurosceptische en anti-immigratiepartijen één politieke fractie vormen. Ze praat, behalve met de Nederlandse PVV, ook met het Vlaams Belang en met de Oostenrijkse FPÖ van wijlen Jörg Haider.

Sinds Le Pen in 2011 de leiding van het Front National overnam van haar vader Jean-Marie, heeft ze geprobeerd de partij te „professionaliseren”, zegt ze. Met een agenda gericht op economisch protectionisme zien steeds meer kiezers haar als een alternatief voor de twee grote Franse machtsblokken, de socialistische PS en de centrum-rechtse UMP.

Volgens een onderzoek deze week van het rechtse weekblad Valeurs Actuelles zou op dit moment eenderde van de Fransen zich verwant voelen met het politieke programma van Marine Le Pen.