Lekker veel framen in de media

Zwaaien met de Miljoenennota voor hij gepubliceerd wordt geeft journalisten een goed gevoel, zeker als collega’s hem niet hebben. Het is een wedstrijdje dat RTL Nieuws de meeste jaren wint, maar elk jaar geldt: nieuwe ronde nieuwe kansen.

In afwachting van echt nieuws, houden media zich dit weekend bezig met het interviewen van mensen die niks van het kabinetsbeleid weten, de oppositie. Nu.nl interviewt GroenLinks-leider Bram van Ojik, Nieuwsuur heeft SP-leider Emile Roemer, Pauw en Witteman mogelijk D66-leider Alexander Pechtold. CDA-leider Sybrand Buma spreekt een krant.

Overigens zijn dit voor de partijen geen onbelangrijke persmomenten. Het geeft ze de kans om voorafgaand aan de presentatie van de kabinetsplannen hun eigen draai aan de werkelijkheid te geven. Framen, heet dat. Zorgen dat mensen met een oppositiebril naar de bezuinigingsplannen van VVD en PvdA kijken.

Dinsdag, ná de presentatie van de Miljoenennota, zal de coalitie proberen dat gesprek met de kiezer een andere wending te geven. De NOS zendt die avond een debat uit waaraan, naast de vier grootste oppositiepartijen (SP, PVV, D66, ChristenUnie) ook PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meedoen.

Zijlstra houdt het daar wat mediaoptredens betreft bij tot aan de Algemene Beschouwingen, hoewel hij op Prinsjesdag wel door de ‘wasstraat’ van Haagse journalisten moet lopen. Of Samsom zich inhoudt, is onduidelijk. De PvdA-leider is er meestal snel bij om de coalitie te verdedigen, maar heeft nog geen concrete plannen.