Laat je niet verlammen door je bankangst

Ik beheer mijn betaal- en spaarrekeningen digitaal. Stel nu dat mijn bank mijn gegevens kwijtraakt door een aanval van hackers. Hoe kan ik dan bewijzen wat ik de bank in bewaring heb gegeven?

Bankangst is de vrees dat je banktegoed verdwijnt. Dat schrikbeeld ontkiemde in 2007, toen diverse, vooral Amerikaanse banken wankelden. De onrust groeide het jaar erna, toen Lehman Brothers en Icesave failliet gingen, Fortis Nederland en ABN Amro gered werden met 16,8 miljard euro belastinggeld én de effectenkoersen kelderden. Tot overmaat van ramp ging DSB Bank een jaar later op de fles. Sindsdien vrezen velen dat hun geld nergens echt veilig is.

Die bankangst ebt minder snel weg dan de bankencrisis zelf. Dit voorjaar laaide de paniek op door een DDoS-aanval op ING, waardoor het betalingsverkeer tijdelijk werd gevloerd. Internetfora stroomden vol ongeruste vragen: kan je bezit door een cyberaanval in het virtuele niets verdwijnen? Hoe bewijs je wat je op de bank had staan?

Enige bankangst is prima, maar laat je niet verlammen. Hackers zullen blijven hacken, om allerlei redenen. Maar je bank zal, uit eigenbelang, goed op je geld passen. In dit mediatijdperk kan immers al één onverklaarbaar verdwenen banksaldo desastreus zijn voor het wankele vertrouwen in banken. Je bank is bovendien mogelijk aansprakelijk voor de schade. Trouwens, ook de nationale en Europese overheid bemoeien zich met financiële cyberveiligheid.

Absolute veiligheid bestaat echter niet. Je kunt hooguit zorgen dat je je op voorstelbare gevaren voorbereidt. Lees je bankvoorwaarden. Soms staat daarin dat je je spaar- en banksaldi periodiek hoort te checken. Download en/of print verder je bankafschriften maandelijks en/of na elke grote overboeking. Print en download jaaropgaven en hou bij wat je in totaal bij diverse instellingen en op diverse plekken bezit.

Verloren bezit is niet typisch iets van deze digitale tijden. Sinds jaar en dag vergeten en verliezen mensen gouden voorwerpen, stapels (zwart) papiergeld, Zwitserse bankrekeningen, buitenlands vastgoed, uitgeleend geld, pensioenen, lijfrentes, erfenissen en meer. Een overzicht van bezit en schuld is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor eventuele erfgenamen. Maar waar kun je die inventarisatie veilig bewaren? Een (brandwerend) kluisje in de kelder kan gestolen worden of overstroomd raken. Een bankkluisje kost jaarlijks geld, en je kunt er niet dag en nacht bij. Een mooie bankservice zou een gratis, superveilig digitaal kluisje zijn, waarin klanten documenten kunnen bewaren en bezit en schuld kunnen inventariseren. Daar moet je dan wel op durven te vertrouwen.