Kerry: VS en Rusland bereiken deal over chemische wapens Syrië

Kerry (rechts) en Lavrov (op de rug gezien) vanochtend tijdens hun gesprekken in Genève.
Kerry (rechts) en Lavrov (op de rug gezien) vanochtend tijdens hun gesprekken in Genève. Foto Reuters / Larry Downing

De Verenigde Staten en Rusland hebben in Genève een overeenkomst bereikt over hoe het probleem rond de chemische wapens van Syrië op te lossen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanmiddag gezegd.

Kerry zei dat de internationale gemeenschap nu van Assad verwacht dat hij zijn belofte om het Syrische arsenaal chemische wapens op te geven nakomt. De VS en Rusland zijn het volgens de minister eens over het aantal en het soort chemische wapens dat Syrië in bezit heeft. Het Syrische regime moet binnen een week met een lijst komen waarop alle chemische wapens staan die het regime in voorraad heeft.

De Amerikanen en de Russen zijn het ook eens over de manier waarop de chemische wapens van Syrië verzameld en vernietigd moeten worden. Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties moeten van het Syrische regime de ruimte krijgen om alle opslagplaatsen van de chemische wapens te bezoeken. De inspecteurs moeten uiterlijk in november aan het werk kunnen. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens van Syrië vernietigd zijn, aldus Kerry.

Mogelijk VN-resolutie die militair ingrijpen rechtvaardigt

Als het Syrische regime zich niet houdt aan de voorwaarden die de Amerikanen en Russen stellen, dan kunnen er maatregelen volgen die voortvloeien uit artikel 7 van het VN-Handvest, zei Kerry. Artikel 7 is in het verleden regelmatig gebruikt om militair ingrijpen in een land mogelijk te maken. De VS en Rusland zullen in het geval van tegenwerking door Syrië artikel 7 opnemen in een resolutie die de landen gezamenlijk bij de VN-Veiligheidsraad zullen indienen.

Lavrov noemde de gesprekken met Kerry na afloop “uitstekend”. Hij benadrukte dat het Syrische regime de kans krijgt om zijn beloften na te komen en dat er op dit moment nog geen sprake is van dreigen met militair ingrijpen.

Obama: militair ingrijpen blijft een optie

De Amerikaanse president liet vanochtend weten bereid te zijn diplomatie een kans te geven bij het oplossen van de kwestie rond de chemische wapens van Syrië, maar de VS blijven bereid militaire acties tegen het regime van president Assad te ondernemen De VS willen “concrete actie” die laat zien dat Assad serieus is als hij zegt dat hij zijn chemische wapens wil opgeven, aldus Obama.

Obama benadrukt in zijn boodschap dat het plan van Rusland alleen maar op tafel is gekomen dankzij het dreigement van de Amerikanen om militiar in te grijpen. Daarom zei de president dat het Amerikaanse leger zijn posities in de Middellandse Zee voorlopig handhaaft om de druk op het regime-Assad te houden. “Als diplomatie faalt, moeten de VS en de internationale gemeenschap klaar zijn om te handelen”.