‘Kazerne in Assen moet sluiten’

De Johan Willem Frisokazerne in Assenn, die al eerder met sluiting werd bedreigd.
De Johan Willem Frisokazerne in Assenn, die al eerder met sluiting werd bedreigd. Foto ANP / Freek van den Bergh

De Johan Willem Frisokazerne in Assen moet sluiten. Dat is het gevolg van bezuinigingen die het kabinet komende dinsdag op Prinsjesdag presenteert, zegt commissaris van de Koning Jacques Tichelaar van Drenthe vandaag in het Dagblad van het Noorden.

Hoewel Tichelaar niet kan zeggen op welke informatie hij zich baseert, zou minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) besloten hebben de kazerne in Assen te schrappen en het bataljon luchtmobiele brigade te verplaatsen naar de vliegbasis in Leeuwarden. Die zou voor een deel opnieuw gebouwd moeten worden om de 700 militairen uit Assen te kunnen huisvesten. In Drenthe zouden zeker 1400 banen verloren gaan omdat de kazerne contracten heeft met 123 bedrijven.

Tichelaar zegt dat hij op veel verzet tegen de sluiting rekent van onder anderen de gemeente Assen, de werkgevers en de burger. Twee jaar geleden, toen minister Hillen (CDA) een miljard moest bezuinigen op de defensiebegroting, werd de kazerne in Assen ook al met sluiting bedreigd. Toen wist Tichelaar met een succesvolle lobby in Den Haag sluiting te voorkomen.