Horner zo goed als zeker van eindzege Vuelta

Amerikaan Chris Horner kwam vandaag als tweede over de streep, maar juichte toch, omdat hij zich met die tweede plek nagenoeg zeker weet van de overwinning in het eindklassement van de Vuelta. Foto AFP / Jaime Reina

Wielrenner Chris Horner heeft zich vandaag op de Angliru zo goed als zeker verzekerd van de eindzege in de Ronde van Spanje. De 41-jarige Amerikaan sloeg op de slotklim meerdere aanvallen van Vincenzo Nibali af en sprong met 1,5 kilometer te gaan weg bij zijn belangrijkste rivaal.

Voor de dagzege kwam Horner net te laat. De Fransman Kenny Elissonde van FDJ, die deel uitmaakte van een kopgroep, bleef hem een kleine halve minuut voor. De 22-jarige Fransman bleef samen met Astana-renner Paolo Tiralongo het langst over van een riante kopgroep, waartoe aanvankelijk ook Bauke Mollema behoorde.

Omdat Nibali na ruim 130 kilometer koers als eerste van de favorieten zijn duivels ontbond op de slotklim van de buitencategorie en een gaatje sloeg met Horner - de Italiaan pakte tien seconden op de klassementsleider - moest Tiralongo de benen stil houden. Op het moment dat zijn kopman hem achterhaalde, was Horner echter weer aangesloten.

Nibali liet zich niet kennen, wetende dat het verschil tussen hem en Horner slechts drie seconden was in het klassement. Meermaals probeerde hij de Radioshack-renner van zich af te schudden, maar die sloot telkens weer aan. In de slotfase waren de rollen omgedraaid. Horner versnelde en zijn naaste belager brak.

Reactie Horner na afloop van de etappe:

Nibali kwam 28 seconden na Horner in het gezelschap van Alejandro Valverde over de streep. Daardoor is het verschil tussen de nummer één en twee van het klassement nu 37 tellen. Valverde staat derde, voor Joaquin Rodriguez. Morgen staat de traditionele slotrit naar Madrid op het programma.

In de Spaanse hoofdstad kan Horner voor het eerst in zijn loopbaan tot eindwinnaar van een grote ronde worden gekroond. Zijn beste prestatie tot dusver is een negende plaats in de Tour de France van 2010. (Novum)