Higgs en dan niks: Robbert Dijkgraaf reageert op Vincent Icke

In zijn reactie op mijn column ‘Higgs en dan niks’, heeft Vincent Icke absoluut gelijk dat er nog vele onopgeloste puzzels in de deeltjesfysica te vinden zijn naast een consistente beschrijving van het Higgs-deeltje. Niet alleen de balans tussen materie en antimaterie, maar ook de neutrinomassa’s, unificatie van natuurkrachten, donkere materie (zes keer meer dan gewone materie) en het vroege heelal wachten op een antwoord. De vraag is echter waar, of beter gezegd bij welke energie, die antwoorden te vinden zijn. Anders dan bij het Higgs-deeltje, hebben we bij de meeste andere puzzels geen precieze indicatie. We weten bijvoorbeeld niet hoe zwaar een donkere-materiedeeltje is of bij welke temperatuur de balans tussen materie en antimaterie is doorgeslagen. Die energieschalen kunnen ver buiten het bereik van de huidige experimenten liggen.

Wat de zoektocht naar de fysica van het Higgs-deeltje zo spannend maakt, is dat de natuur ons in dit geval wél een precieze hint geeft, maar dan wellicht het antwoord toch ergens anders verstopt. Dat scenario zou ons doen twijfelen aan Einsteins karakterisering van de natuur: „Raffiniert ist der Herrgott, aber boshaft ist er nicht.” Subtiel, maar niet kwaadwillend.

Robbert Dijkgraaf