Het is bijna goochelen - de kunst van het zakkenrollen uitgelegd

Apollo Robbins wordt ook wel de ‘gentlemen thief’ genoemd. Hij is de beste zakkenroller ter wereld. Hij doet dat echter niet op straat, maar in een theater in Las Vegas. Onlangs ‘bestal’ hij iemand tijdens zijn toespraak voor TEDx, en legde zijn werkwijze (en die van dieven op straat) uit.

Rechts Apollo Robbins, links zijn slachtoffer. Foto screenshot YouTube / TED

Apollo Robbins wordt ook wel de ‘gentlemen thief’ genoemd. Hij is de beste zakkenroller ter wereld. Hij doet dat echter niet op straat, maar in een theater in Las Vegas. Onlangs ‘bestal’ hij iemand tijdens zijn toespraak voor TEDx, en legde zijn werkwijze (en die van dieven op straat) uit.

Afleiden, daar gaat het om. Of beter gezegd: het controleren van hetgeen waarop iemand zijn aandacht richt. Want op twee dingen tegelijk letten, kunnen wij mensen maar lastig.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Robbins is er echter een meester in. En dat demonstreert hij. Tijdens zijn TEDx-toespraak van afgelopen zomer, die gisteren door de organisatie op YouTube werd gezet, legt hij zijn werkwijze in twee simpele zinnen uit:

““Attention is what steers your experience. I exploit this,”

Het lijkt af en toe bijna goochelen. Maar de man die Robbins het podium opvraagt, raakt wel degelijk binnen enkele minuten zowel zijn horloge als zijn geld kwijt. Het had in theorie ook gewoon op straat kunnen gebeuren, en dan was hij zijn spullen dus echt kwijt geweest.

Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker omschreef Robbins eerder dit jaar in een uitgebreid portret al als volgt:

Robbins, who is thirty-eight and lives in Las Vegas, is a peculiar variety-arts hybrid, known in the trade as a theatrical pickpocket. Among his peers, he is widely considered the best in the world at what he does, which is taking things from people’s jackets, pants, purses, wrists, fingers, and necks, then returning them in amusing and mind-boggling ways. Robbins works smoothly and invisibly, with a diffident charm that belies his talent for larceny. One senses that he would prosper on the other side of the law. “You have to ask yourself one question,” he often says as he holds up a wallet or a watch that he has just swiped. “Am I being paid enough to give it back?””