Hamvraag over liquiditeit

„Op de dag dat Lehman viel, bracht ik toevallig een rapport uit met de ondertitel The anticipation of sweetspots. Dat beantwoordde de vraag welke aandelen nog aantrekkelijk waren. Ik volgde destijds als analist de consumentenindustrie. Dat rapport was beslist niet in één dag waardeloos. Aandelen als Unilever en Heineken werden vluchtheuvel voor beleggers die massaal uit banken en verzekeraars stapten. Hamvraag over deze bedrijven was wel al snel: hoe zit het met de liquiditeit? Hebben ze geld nodig? De angst was dat banken dat niet meer zouden kunnen leveren. Wij analisten en onze klanten, de grote professionele beleggers, zijn gewend aan schokken in de markt, maar we voelden wel dat déze schok wel eens dieper kon zijn. De topman van Danone verwoordde dat die week het beste. Hij zei te verwachten dat de financiële crisis die de banken trof, zou ontaarden in een economische crisis en daarna in een sociale crisis. Hij had een vooruitziende blik.” Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl