Geen vrij meer voor werk met computer

De bezuinigingen die de internationale geldschieters Griekenland opleggen komen hard aan, en nu zien de Griekse ambtenaren hun arbeidsomstandigheden verder verslechteren. Eerst was al de bescheiden bonus geschrapt voor ambtenaren die ook daadwerkelijk op hun werk verschenen. Ook aan de regeling dat ongetrouwde dochters van overleden ambtenaren van hun pensioen mochten blijven trekken, is een halt toegeroepen. En nu komt er, na twintig jaar, een einde aan de zes extra betaalde vakantiedagen voor wie langer dan vijf uur per dag achter een computer zit.

Het is „een kleine, maar symbolische stap”, zei minister van Bestuurlijke Hervorming Kyriakos Mitsotakis toen hij vrijdag de maatregel bekendmaakte. „We kunnen niet vasthouden aan anachronistische privileges.” De maatregel dateert van 12 juni 1989, een week voordat Mitsotakis’ vader Konstantinos de verkiezingen won. De trojka van Europese Commissie, Internationaal Fonds en Europese Centrale Bank legt veel nadruk op hervorming van het 600.000 man grote ambtenarenapparaat in Griekenland. Eind dit jaar moeten 25.000 ambtenaren een andere functie hebben gekregen of zijn ontslagen. (Reuters)