Geleidelijk bijkopen

„Dat de Amerikaanse overheid in september 2008 Lehman niet redde was totaal onverwacht. Ik was – destijds analist bij Iris – de maandag erop vroeg op kantoor. Niet zo moeilijk, want ik had heel slecht geslapen. Er was geen sprake van paniek, wel van verbijstering. Beleggers hadden het vertrouwen in het gehele Amerikaanse financiële stelsel verloren. Aandelenkoersen raakten in een vrije val. Het was een extreme situatie met hoge risico’s. Ik had slechts twee adviezen: neem geen grote posities in en blijf neutraal. Op dit soort hachelijke momenten kunnen riskante stappen het rendement voor jaren vernietigen. ‘Neutraal’ betekent een gelijke verdeling tussen aandelen en obligaties handhaven. Om een neutrale positie te handhaven in een dalende markt moet je wel aandelen aanschaffen om het belang op peil te houden. Wie in slechte tijden geleidelijk wat bijkoopt, positioneert zich voor het herstel. Wie daar geen vertrouwen in heeft kan maar beter niet beleggen.”