Frankrijk: Syrië-deal ‘stap vooruit’ - Syrische rebellen zijn teleurgesteld

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vindt de Syrië-deal tussen de VS en Rusland een "belangrijke stap voorwaarts".
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vindt de Syrië-deal tussen de VS en Rusland een "belangrijke stap voorwaarts". Foto AFP / Eric Feferberg

Frankrijk heeft enthousiast gereageerd op de overeenkomst die de VS en Rusland hebben gesloten over het onder internationaal toezicht plaatsen en laten vernietigen van de chemische wapens van Syrië. De Syrische rebellen lieten echter weten teleurgesteld te zijn over de gemaakte afspraken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakte eerder vanmiddag in Genève bekend dat de VS en Rusland het eens zijn over wat er met de chemische wapens van Syrië moet gebeuren. De grootmachten willen dat het Syrische regime binnen een week een lijst opstelt met daarop alle chemische wapens die het in bezit heeft.

De Amerikanen en de Russen zijn het ook eens over de manier waarop de chemische wapens van Syrië verzameld en vernietigd moeten worden. Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties moeten van het Syrische regime de ruimte krijgen om alle opslagplaatsen van de chemische wapens te bezoeken. De inspecteurs moeten uiterlijk in november aan het werk kunnen. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens van Syrië vernietigd zijn, aldus Kerry.

Als het Syrische regime zich niet houdt aan de voorwaarden die de Amerikanen en Russen stellen, dan kunnen er maatregelen volgen die voortvloeien uit artikel 7 van het VN-Handvest, zei Kerry. Artikel 7 is in het verleden regelmatig gebruikt om militair ingrijpen in een land mogelijk te maken. De Russische minister Lavrov benadrukte dat er op dit moment echter nog geen sprake is van het dreigen met militair geweld.

Syrische rebellen: deal is klap voor de revolutie

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde de deal tussen de VS en Rusland in een eerste reactie een “belangrijke stap voorwaarts”. Fabius voegde toe dat Frankrijk zijn opstelling aangaande de Syrische chemische wapens verder zou verduidelijken als de VN-inspecteurs hun rapport over de vermeende gifgasaanval bij Damacus hebben gepresenteerd. Dat rapport wordt waarschijnlijk maandag openbaar.

Duitsland reageerde ook positief op de Amerikaans-Russische deal. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dat de kansen op een diplomatieke oplossing rond de chemische wapens “significant” is toegenomen en “verwelkomde” daarom de overeenkomst. Westerwelle benadrukte dat er voor de problemen in Syrië enkel politieke - en geen militaire - oplossingen bestaan.

Een belangrijke Syrische rebellenleider, generaal Selim Idris, was tegenover persbureau Reuters minder positief over de deal. Idris zei dat de overeenkomst tussen de VS en Rusland de crisis in Syrië niet zal oplossen en noemde de deal zelfs een “klap” voor de Syrische revolutie. Volgens de rebellenleider is het regime-Assad de afgelopen dagen begonnen met het verplaatsen van zijn chemische wapens naar bevriende landen als Libanon en Irak