Filippijnse leger begint offensief om gijzeling rebellen te beëindigen

Een soldaat van het Filippijnse leger neemt een positie in tijdens een vuurgevecht met moslimrebellen op het eiland Mindanao.
Een soldaat van het Filippijnse leger neemt een positie in tijdens een vuurgevecht met moslimrebellen op het eiland Mindanao. Foto Reuters / Erik De Castro

Het Filippijnse leger is een offensief begonnen dat een einde moet maken aan de gijzeling van tientallen dorpelingen uit de omgeving van de havenstad Zamboanga op het eiland Mindanao. De dorpelingen worden vastgehouden door moslimrebellen van het Nationale Bevrijdingsfront Moro.

Het leger is al zes dagen met de rebellen in gevecht. Tot nu toe zijn 56 mensen bij de gevechten omgekomen en raakten tientallen gewond. Door het geweld zijn volgens persbureau AP 60.000 mensen op de vlucht geslagen. Ruim tienduizend van hen verblijven in een stadion op het eiland.

De Filippijnse militairen zouden de gebieden die de rebellen veroverd hebben nu hebben omsingeld. President Benigno Aquino beloofde vanochtend, nadat een gisteravond afgekondigd staakt-het-vuren direct weer verbroken werd, dat het leger snel een einde zou maken aan de gijzelingsactie. Een aantal gebieden en wegen rond Zamboanga is inmiddels heroverd door de militairen.

Strijd tussen leger en rebellen duurt al decennia

Het Nationale Bevrijdingsfront Moro vecht voor meer autonomie van het vooral door moslims bewoonde gebied. De Filippijnse regering sloot vorig jaar oktober een vredesovereenkomst met het Islamitische Bevrijdingsfront Moro, een grotere beweging. Tientallen jaren van geweld tussen het leger en moslimrebellen hebben in het zuiden van de Filippijnen aan 120.000 mensen het leven gekost.

Hieronder een kaart van de Filippijnen met daarop aangegeven havenstad Zamboanga:


View Larger Map