Mannen zijn gevestigde orde, die schuiven niet op

Van alle bestuurders van Nederlandse beursbedrijven is 4,7 procent vrouw, meldde NRC (6 sept.). Psycholoog Miller benadrukt in De parende geest dat mannen de aandacht van veel vrouwen zoeken, ze kunnen immers met hen veel nakomelingen krijgen. Aandacht zoeken ze door op te vallen met grote dingen, zoals bedrijven leiden. Vrouwen zijn trouwer, wegens hun intensere betrokkenheid bij het doorgeven van genen. Dat verklaart mogelijk de ongelijke verdeling van topbanen.

Arnold Fellendans

Vrouwen moeten andere vrouwen niet afkatten

Aan mannen vragen of ze topposities voor vrouwen willen regelen? Dat is de kalkoen om het kerstmenu vragen. Mannen zijn gevestigd, die schuiven niet zomaar op. Er moet meer gebeuren. Ten eerste: zorg in selectiecommissies voor een gelijke verhouding. Mensen kiezen wat ze kennen. Ten tweede: vrouwen die al een hogere positie bekleden, laten zich niet meer negatief uit over andere vrouwen. Stop met verwijten als ambitiegebrek en gemakzucht. Steek energie in het helpen van je eigen soort, zoals mannen doen.

Yolanda Ledoux