Dit zijn de nieuwe Duitsers

Ze komen voor werk, studie, vrijheid, tolerantie en sociale zekerheid. Honderdduizenden migranten per jaar zorgen ervoor dat de Duitse bevolking groeit.

Met zijn krachtige economie, zijn lage werkloosheid en zijn stabiele politiek, is Duitsland een aantrekkelijk land voor immigranten. In de afgelopen jaren is het aantal ‘nieuwe Duitsers’ dan ook fors toegenomen.

In 2012 kwamen er 738.735 immigranten naar Duitsland, bijna 19 procent meer dan het jaar ervoor. Zonder de migratie zou de bevolkingsgroei in de Bondsrepubliek vorig jaar (0,2 procent) de helft lager zijn.

De grootste groep kwam uit Polen (117 duizend), gevolgd door Roemenen, Hongaren en Bulgaren. Maar ook tienduizenden Italianen en Grieken zochten vorig jaar hun geluk in Duitsland. Sinds het begin van de economische crisis in Europa is de migratie naar de welvarende Bondsrepubliek snel gestegen: vóór 2009 lag de immigratie nog onder de 400.000 per jaar. 12,1 procent van de inwoners van Duitsland is in het buitenland geboren. In Nederland ligt dit percentage lager: 11,4 procent.