De Troonrede is echt niet zo anders

Voor het eerst sinds 2002, toen prins Claus te ziek was om de Troonrede bij te wonen, staat de neventroon weer op het bordes in de Ridderzaal. Koningin Máxima zit dinsdag naast Willem-Alexander als hij zijn eerste Troonrede voorleest. Op zijn troon staat nu WA geborduurd, in plaats van de B van zijn moeder. Leuk detail: de koninklijke meubelmaker heeft voor dat nieuwe borduursel de W gebruikt die de troon van koningin Wilhelmina sierde.

Lang niet alle leden van het Koninklijk Huis wonen de Troonrede bij, al mogen ze dat formeel natuurlijk wel. Na de troonswisseling heeft de familie onderling besproken dat naast de koning en koningin ook prins Constantijn en prinses Laurentien aanwezig zullen zijn. Prinses Beatrix is er niet bij, maar volgt de dag privé, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Ook prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven zijn er dit jaar niet bij.

De Troonrede zelf is het product van vele handen. De toespraak belichaamt het compromis dat de Nederlandse politiek nu eenmaal is, en somt het toekomstig beleid van het kabinet op. Maar omdat dit jaar Willem-Alexander zijn primeur beleeft, zullen taaldeskundigen en commentatoren natuurlijk wel extra alert zijn op een eventuele persoonlijke touch.