‘Davis Cup verouderd? Nee, traditie’

Rolf Thung speelde Davis Cup in de jaren 70. Nu is hij als bondsvoorzitter in Groningen gastheer bij het duel tegen Oostenrijk. „Het team is heilig.”

Rolf Thung speelde in 1974 in het Zweedse Båstad om de Davis Cup tegen de aankomende wereldster Björn Borg. De huidige bondsvoorzitter won op 23-jarige leeftijd één set, maar hij verloor de partij van de toen pas 18-jarige Zweed.

Thung legt uit: „De Davis Cup is het enige grote tennistoernooi ter wereld waarin de spelers niet als individu tegen elkaar uitkomen, maar voor hun land. Het is sinds de oprichting door vier studenten aan de Harvard University in 1899 een landentoernooi. Het team is heilig. Nederlandse supporters hullen zich in het oranje, dragen oranje shirts, juichen hun land toe. Ben je hiertegen niet bestand, dan heb je grote kans er onder door te gaan.”

Het gaat om vier enkels en een dubbelpartij. Thung: „Die formule lijkt verouderd, maar hoort bij de traditie.” Via een loting wordt bepaald welk land tegen welk land uitkomt en op welke locatie. Het thuisland bepaalt de baansoort. In het Groningse MartiniPlaza wordt op een indoorbaan op gravel gespeeld. De bond heeft de baan laten aanleggen – er is 82.500 kilo gravel gebruikt.

Groningse studenten reizen al decennia mee met uitwedstrijden van het Nederlands team. Thung: „Hun steun kan de doorslag geven.” Ook coach Jan Siemerink en de spelers rekenen op „massale support van het Nederlandse publiek”.