Davis Cup-team promoveert naar Wereldgroep

Vreugde bij (van links naar rechts) Robin Haase, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer na de gewonnen wedstrijd in het dubbelspel tegen Oostenrijk tijdens de Davis Cup. Foto ANP / Sander Koning

Het Nederlandse Davis Cup-team is in het Martiniplaza in Groningen naar de Wereldgroep gepromoveerd. Jean-Julien Rojer en Robin Haase beslisten het treffen met Oostenrijk door in het dubbelspel te winnen van Julian Knowle en Oliver Marach: 4-6, 6-3, 6-4, 7-5.

Oostenrijk kan daardoor niet meer langszij komen. Nederland won gisteren namelijk op de eerste dag al beide enkelpartijen.

Haase had Nederland gisteren op 1-0 gezet tegen Oliver Marach, waarna Thiemo de Bakker Oranje een paar uur later op rozen zette door Jürgen Melzer te verslaan. Nederland kwam in 2009 voor het laatst uit in de Wereldgroep, het hoogste niveau in het Davis Cup-toernooi.

Rojer en Haase verloren de eerste set, maar vonden hun vorm voor een enthousiast publiek in de tweede set. Ondanks veel onnodige fouten werd de Oostenrijkse service twee keer gebroken, terwijl de Oostenrijkers slechts een van hun zes breakkansen benutten.

In de derde set maakten beide teams weinig fouten en serveerden Rojer en Haase vrijwel foutloos. Knowle en Marach deden dat niet en werden op 2-2 gebroken. Oranje gaf die voorsprong vervolgens niet meer weg.

De Nederlanders gaven in de laatste set twee keer hun service weg en kwamen op een 4-2 achterstand. Een knappe inhaalrace en drie breaks bezorgden Oranje toch nog de set en de zege.

Tsjechië naar finale Davis Cup

Naast Nederland sloeg ook Zwitserland zich naar de Wereldgroep. Stanislas Wawrinka, vorige week nog halvefinalist op de US Open, en zijn dubbelpartner Michael Lammer versloegen Emilio Gomez en Roberto Quiroz uit Ecuador. De Zwitsers kwamen daardoor op een beslissende 3-0 voorsprong. Roger Federer kwam niet in actie voor Zwitserland.

Ondertussen plaatsten de Tsjechische tennissers zich voor de finale van de Davis Cup. De titelhouder was net als vorig jaar in de halve eindstrijd te sterk voor Argentinië. Tomas Berdych en Radek Stepanek veroverden het beslissende punt door Carlos Berlocq en Horacio Zeballos met 6-3, 6-4, 6-2 te verslaan.

Zowel Berdych als Stepanek had gisteren al zijn eerste enkelpartij in Praag gewonnen. Berdych, de mondiale nummer vijf, rekende af met Leonardo Mayer: 6-4, 4-6, 6-3, 6-4. Stepanek verraste Juan Monaco, die op de wereldranglijst 31 plaatsen hoger staat, in drie sets met 7-6 (3), 6-3, 6-2.

Tsjechië neemt het in de finale in november op tegen Canada of Servië. De stand tussen die landen is na beide enkelpartijen nog in evenwicht. De Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic was gisteren te sterk voor Vasek Pospisil, waarna Milos Raonic de stand weer in evenwicht bracht dankzij een zege op Janko Tipsarevic.

Spanje blijft in Wereldgroep

De Spaanse tennissers verzekerden zich van een langer verblijf in de Wereldgroep van de Davis Cup. In het dubbelspel haalden Rafael Nadal en Marc Lopez het beslissende derde punt tegen Oekraïne binnen door Sergiy Stakhovsky en Denys Molchanov met 6-2, 6-7 (6), 6-3, 6-4 te verslaan.

Spanje, vorig jaar nog verliezend finalist, was veroordeeld tot de play-offs, nadat het in de eerste ronde verloor van Canada. Gisteren zetten Fernando Verdasco en Nadal hun land echter al op het goede spoor. Zij waren respectievelijk te sterk voor Alexandr Dolgopolov en Stakhovsky.(Novum)