C-banket

Vandaag maar eens een bijpassende wijn uitgezocht bij de krabben van Ronald Hoeben. In Engelstalige landen bestaat er vanwege de schrijfwijze van dit zeebanket (crab) een aardig ezelsbruggetje voor.

Vier wijnsoorten die ook met een ‘C’ beginnen: Chablis, Champagne, Chardonnay en Chenin Blanc.  Maar eens met de eerste beginnen.

In New York waar ik een paar maanden geleden was, viel het mij op dat Roland Lavantureux het daar tot menig wijnkaart had geschopt. Van hem proefde ik al eerder in Nederland zijn 2010 ‘Vieilles Vignes’. Daarover noteerde ik: ‘Droog als een kalkgroeve in augustus. Smaakpapilreanimerend. En met witter dan wit fruit. Dankzij een voor Chablis mooi jaar, met veel body, kracht en fossiele zuren.’

Die is nog leverbaar op magnum, maar voor wie dat te veel van het goed is, is inmiddels ook de 2011-editie die ik recentelijk proefde van harte aanbevolen: deze is ietsjes zachter en milder. Uitstekende wijn. (€ 14,25; De Smaakimporteur).

Verder met Champagne. Laten we ook hier maar eens niet voor de bekende namen gaan. Dat scheelt vaak ook in de kosten. Voor nog geen drie tientjes is krijgt de krab gezelschap van Daniel Etienne Premier Cru Blanc de Blancs. ( € 28,95; Daniel Etienne). Mooi fruit, discrete notigheid, Sherry-flirt, aangenaam ziltig. Twee sterren in Le Guide Hachette des Vins.

Op naar Chardonnay. Keuze te over. In de Chablis-uitvoering hebben we er al eentje. Misschien maar een iets rondere, exotischere interpretatie. Gall & Gall heeft een heel aardige nieuwe Zuid-Franse in het assortiment, nota bene onder de magische grens van vijf euro.

Voor € 4,99 biedt de Terrasse du Moulinas ‘Blanc Élégance’ 2012 wulps wit, vol ondeugende rondingen, indiscreet geurend, koketterend met abrikoos en perzikvel, sap langs de mondhoeken, tijmvegen links en rechts.

En wie nu toch bij Gall is, kan daar net zo makkelijk meteen even in zee gaan met de vierde ‘C’ van het gezelschap: Secateurs 2012, een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.

Sappig wit uit Swartland. En buitengewoon geslaagd. Van een druif die een thuiswedstrijd speelt in Zuid-Afrika en toch vaak verliest. Veel blubberig, slap supermarktleed. Maar ziehier: serieus. Op beton en groot hout gelagerd. Stevige body. Perencompliment. Suikermeloen zonder zoet te zijn. Perzik, gele pruim en bijzonder goede zin. Mooie wijn.

En bovendien met een interessante waarschuwing op het achterlabel: ‘Don’t drink and walk on the road. You may be killed.’

Oppassen geblazen dus.

Het is immers zo’n naar gezicht als ze u na de maaltijd van het asfalt moeten krabben.