Ajax wint van PEC Zwolle, Cambuur van Heracles Almelo

Fred Benson (in groen-wit-zwart) van PEC Zwolle in duel met (van links naar rechts) Ricardo van Rhijn, Stefano Denswil en Niklas Moisander van Ajax. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax won vanavond van PEC Zwolle. Maar eenvoudig ging dat niet. Ajax had bij beide doelpunten wat geluk nodig, maar kwam wel op en 2-0 voorsprong. In de slotfase kwam PEC Zwolle in Amsterdam echter terug in de wedstrijd. Het bleek net niet genoeg. Cambuur versloeg later op de avond Heracles.

De Amsterdammers hadden lange tijd de handen vol aan PEC, de verrassende koploper van de Eredivisie. Maar dankzij goals van Thulani Serero en Kolbeinn Sigthórsson werd toch afstand genomen. Giovanni Gravenbeek zorgde voor de 2-1 eindstand.

Ajax begon met debutant Lerin Duarte in de basis voortvarend. Zwolle werd met aardig combinatiespel onder druk gezet, maar verder dan een grote kopkans voor Stefano Denswil kwamen de Amsterdammers niet. De thuisploeg moest het initiatief daarna zelfs afstaan aan Zwolle, dat steeds beter begon te voetballen.

Ajax heeft moeite niveau openingsfase terug te vinden

In de 37e minuut leek Mustafa Saymak het team van coach Ron Jans te belonen met een doelpunt, maar de vleugelaanvaller werd ogenschijnlijk onterecht teruggefloten voor buitenspel. Kenneth Vermeer mocht opgelucht ademhalen. De Ajax-doelman leidde de grote kans in doordat hij een schot van Stef Nijland niet onder controle kreeg.

Ook na de pauze wist Ajax het niveau van de openingsfase aanvankelijk niet terug te vinden. Fred Benson was in de counter twee keer dicht bij een Zwolse treffer, maar de spits vond Vermeer op zijn weg en schoot naast. Trainer Frank de Boer greep in door de herstelde Siem de Jong, Bojan Krkic en Kolbeinn Sigthórsson in te brengen.

De reactie van Siem de Jong na de wedstrijd:

Serero breekt de ban

In de 72e minuut viel prompt de openingstreffer van Serero, die een afvallende bal voor zijn voeten kreeg en succesvol uithaalde. Na een slechte uittrap van keeper Kevin Begois, die de bal zo inleverde bij Serero, kon Sigthórsson aanleggen voor 2-0. De IJslandse spits schoot op de paal, maar via Van der Werff eindigde de bal alsnog in het doel.

Daarmee leek de wedstrijd gelopen, maar na een afstandsschot van Gravenbeek die via de onderkant van de lat in het doel belandde werd het toch nog even spannend voor de Ajax-fans. Meer kreeg Zwolle echter niet, waardoor het verschil op de ranglijst nog twee punten is tussen beide ploegen. Ajax staat nu derde met elf punten.

Woensdag wacht de volgende test voor de ploeg van trainer Frank de Boer. Dan is Barcelona de tegenstander in het eerste groepsduel in de Champions League.

Cambuur wint thuis van Heracles

SC Cambuur heeft iets later op de avond zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt in de Eredivisie. De Friezen versloegen in eigen huis Heracles Almelo met 2-0. Daardoor heeft de promovendus nu acht punten uit zes duels. De Heraclieden hebben een punt minder.

Cambuur nam in Leeuwarden al snel het initiatief. Een kopbal van Ramon Leeuwin werd nog van de lijn gehaald, maar kort voor rust was het wel raak voor Michiel Hemmen. De spits scoorde uit een mooie voorzet van Marcel Ritzmaier met het hoofd.

Naarmate de tweede helft vorderde zocht Heracles, dat voor het eerst zonder de vertrokken smaakmaker Lerin Duarte speelde, meer en meer de aanval. Met Mark Uth, Iliass Bel Hassani en Simon Cziommer vielen drie nieuwelingen in, maar tot grote kansen leidde dat niet voor de Almeloërs.

Aan de andere kant trof Cambuur uit een spaarzame counter de paal via Kevin Brands. Ritzmaier besliste het duel kort voor tijd. Zijn inzet belandde via Jason Davidson in het doel. (Novum)