5. De veelloper

Naam Frans Woerden (43) uit Mijdrecht

Begonnen 1987

Gemiddeld aantal kilometers per week 140

Jaarlijkse besteding 1.500 euro (vooral inschrijfgeld)

„Ik heb 205 marathons gelopen. Gemiddeld train ik zo’n 20 kilometer per dag. Loopverslaving vind ik zo negatief klinken. Ik doe het gewoon graag. Ik weet niet beter. Je komt nog eens ergens: gewoon hardlopen en kijken waar je terechtkomt. Mijn lichaam vraagt erom. Als ik niet loop, word ik onrustig. Niet slap zijn, gewoon trainen, dat is mijn instelling. Een ander gaat zijn hond uitlaten, ik laat mezelf uit. Ik heb wel knobbels op mijn hielen van het rennen. Daarom heb ik mijn hardloopschoenen aan de achterkant open geknipt, het zijn een soort slippers, anders doet het pijn. Mijn snelste marathon staat op 2 uur en 33 minuten, toen was ik 22 jaar. Nu loop ik rond de 3 uur en 10 minuten. Ik ben de enige in Nederland met 141 marathons onder de 3 uur. Ik loop niet alleen marathons. Ik doe per jaar mee aan zo’n 125 wedstrijden – meestal halve marathons. In 2003 won ik in één jaar 63 wedstrijden. Ik hou ’s avonds vrij voor hardlopen, ik ga doordeweeks niet naar verjaardagen. Ik train zeven dagen per week, soms twee keer per dag. Als ik met mijn gezin op vakantie ben, loop ik ook. Ik heb wel eens geen zin. Maar als ik terug ben, heb ik altijd meer energie. Hoe dit alles zo is ontstaan? Ze zeiden vroeger op school: „doorlopen dikke” – ik was een beetje mollig. Toen ben ik gaan hardlopen, ik bleek talent te hebben. Ik wilde prof worden, maar daar was ik niet snel genoeg voor. Ik ben postbezorger, tijdens mijn werk train ik ook. Dan ren ik door de wijk.”