3. De wereldloper

Naam Remon van Goolen (55) uit Hoogblokland

Begonnen 1999

Gemiddeld aantal kilometers per week 55

Jaarlijkse besteding 7.000 euro (vooral reiskosten)

„Ik heb marathons gelopen op alle zeven de continenten. Ik loop momenteel twee marathons per jaar. In totaal heb ik er 25 gelopen in veertien jaar tijd. Ik kom net terug uit IJsland, waar ik er een liep. Mijn snelste tijd is 3 uur en 32 minuten, in Genk, in België. In Nederland loop ik geen marathons, omdat dit bekend terrein is. Ik wil marathons lopen in een mooi, voor mij onbekend gebied. Het is de combinatie van reizen en marathons die het voor mij zo mooi maakt. Ik ben een avonturier, ik wil de omgeving verkennen en mensen ontmoeten. Mijn bijzonderste marathon was die op Antarctica in 2008, bij vijftien graden onder nul. Ik rende over ijskappen, het leek alsof ik op de maan liep. Er zijn maar zeventig startbewijzen per jaar, je staat een paar jaar op de wachtlijst. Ook liep ik de Great Wall Marathon, op de steile trappen van de Chinese Muur. En ik liep twee keer op de Noordpool en een keer op Jamaica. Vaak combineer ik de marathonreizen met bergbeklimmen.

„Ik zoek de grenzen op, fysiek en qua hoogte en kou. Ik denk nooit: dit doe ik wel even. Er is altijd spanning: zal ik het wel volbrengen? Hardlopen is een therapie om rustig te kunnen denken. Ik kan niet zonder. Ingewikkelde loopschema’s zijn niets voor mij. Ja, het kan tien minuten tijdwinst opleveren, maar daar haal ik geen extra voldoening uit. Ik doe het liever op gevoel. Komend voorjaar wil ik binnen drie weken van Moskou naar mijn woonplaats Hoogblokland gaan: lopend, fietsend, zwemmend en kanoënd. Ik heb al een titel: ‘Van het Rode Plein naar het Dorpsplein’. Het is een tocht van 2.500 kilometer.”