2. De trailrunner

Naam Marc Weening (36) uit Doorwerth

Begonnen 2004

Gemiddeld aantal kilometers per week 70

Jaarlijkse besteding 5.000 euro (materiaal en reiskosten)

„Trailrunning is off-road hardlopen: door de natuur, over smalle paadjes en over bergen en heuvels. Trailrunning beheerst mijn leven, ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. De grootste kick is dat ik mijn grenzen verleg, ik kom steeds op nieuwe plekken en ontdek nieuwe routes. Het is gaaf om een race voor te bereiden, rekening te houden met de weersomstandigheden, hoge bergtoppen te bereiken, van het uitzicht te genieten en bij terugkomst een herstelbiertje te drinken. Trailrunning ontspant mij. Na een rondje lopen kan ik dingen verwerken waar ik eerst nog helemaal in vastzat. Tijdens het lopen geniet ik heel erg van de natuur. Je ziet de verandering van de seizoenen van dichtbij, de paadjes die straks in het najaar weer modderig worden. Ik ben redelijk competitief, ik vind het leuk om mij met andere berggeiten te meten. Maar deze sport is erg relaxed, geen ellebogenwerk aan de start.

„Samen met een partner heb ik in 2007 een bedrijf opgericht, MudSweatTrails. We organiseren races, buitenlandse reizen en clinics. Ik kan er voor een deel mijn brood mee verdienen. Ik heb altijd een sporttas in de auto met hardloopspullen. Als een afspraak niet doorgaat, ga ik lopen. Ik ken inmiddels ieder parkje en bosje in Nederland. Zonder trailrunning zou ik mijn energie niet meer kwijt kunnen. Ik denk dat ik een hele chagrijnige vent zou worden.”

Verslag van een beginnende trailrunner, pagina L10