1. De blootvoetloper

Naam Anne van Dalen (50) uit Den Haag

Begonnen 2009

Gemiddeld aantal kilometers per week 15

Jaarlijkse besteding ongeveer 200 euro

„Hardloopschoenen zijn zo zwaar. Dat ontnam mij de lol in het hardlopen, ik sjokte. En ik raakte steeds geblesseerd. Door het boek Born to Run ben ik op blote voeten gaan lopen. Ik doe dat sinds februari dit jaar. In het begin kreeg ik veel last van mijn kuiten. Ik landde altijd op mijn hak, nu moest ik leren op mijn hele voet neer te komen. Het loopt erg lekker, ik ren zo weg. Ik voel alles – zand, steentjes, asfalt. Het is het lekkerste om in de regen op betonplaten te lopen: dan ontstaat een laagje water tussen de ondergrond en je voeten. Net een zacht badje. In de zomer warmen de straten op, dat voelt als vloerverwarming. In de winter met blote voeten hardlopen gaat best, de rest van mijn lichaam kleed ik dan warm aan. In februari liep ik nog toen het vroor.

„Vanaf 20 september ga ik een jaar lang hardlopend door Nederland zwerfafval opruimen. Ik heb me altijd al gestoord aan troep op straat. Als ik het opraap en weggooi krijg ik daar een goed gevoel van. Tot vorig jaar had ik een baan waar ik weinig plezier in had, als directiesecretaresse bij een bouwbedrijf. Mede daardoor kwam ik thuis te zitten met een depressie. Nu ga ik doen wat ik leuk vind: hardlopen, zwerfafval opruimen en er over schrijven. Toen ik nog niet aan hardlopen deed, zat ik ’s avonds met chips en chocola op de bank, nu weet ik wat ik wil doen met mijn leven.”

Anne van Dalen blogt vanaf 20/9 op annelooptlangzaamhard.nl