Wie is Nick Beef?

Reinildis van Ditzhuyzen vraagt zich af: wie ligt er naast John F. Kennedy’s moordenaar?

De grafstenen van Lee Harvey Oswald enNick Beef FOTO R. VAN DITZHUYZEN

Vijftig jaar geleden, op 22 november 1963, werd de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas, Texas, vermoord. De vermoedelijke moordenaar, Lee Harvey Oswald, werd twee dagen later op het politiebureau van Dallas voor het oog van de camera’s neergeschoten. Hij stierf enige uren later in hetzelfde ziekenhuis als Kennedy. Zijn graf is te vinden op een half uur rijden van Dallas en wel op de Shannon Rose Hill Cemetery in Fort Worth. Zoals op de foto te zien is, staat op de grijzige grafsteen uitsluitend en alleen zijn achternaam, in hoofdletters: OSWALD. Pal daarnaast is in 1997 een even grote, rozekleurige grafsteen geplaatst en wel van een zekere Nick Beef. Of liever: NICK BEEF. Net als bij Oswald ontbreken hierop de gebruikelijke personalia.

Wie is Nick Beef? Bezoekers aan Oswalds graf breken zich al vele jaren het hoofd over deze mysterieuze dode. Maar deze zomer is het raadsel onverwachts opgelost. Nick Beef leeft! Het is een ‘rol’ van de schrijver en kunstenaar Patric Abedin, een innemende vijftiger met grijszwarte lokken. Bij het naderen van de vijftigste verjaardag van Kennedy’s dood achtte hij het moment gekomen om zijn geheim te onthullen. In een interview met de New York Times verklaarde hij als non-performing performance artist de naam Nick Beef al vele jaren te gebruiken. Hij vertelde ook hoe het allemaal gekomen is. Hij was er namelijk in november 1963 als zesjarig jongetje bijna bij.

Op 21 november 1963, één dag voor de fatale moord, kwam president Kennedy met zijn vrouw aan in Fort Worth voor een tweedaags bezoek aan Texas. De kleine Patric zat op de schouders van een militair en zag ‘the First Couple’ van heel nabij langs lopen. De volgende dag werd de president vermoord. Sindsdien bezocht hij met zijn moeder geregeld het graf van Oswald. Telkens weer prentte zij hem in: „Vergeet niet dat jij Kennedy zag op de dag vóór zijn dood!”

Veel jaren later ontdekte Abedin, inmiddels achttien jaar oud, dat het grafperceel naast Oswald te koop was. Hij besloot het aan te schaffen. Prijs: 177,50 dollar. Waarom? „Tja”, zegt hij, „Het was een plek waar ik naartoe kon gaan en waar ik me prettig voelde”.

Na de dood van zijn moeder (1996) kwam Abedin geregeld op de begraafplaats, waar hij ook zijn eigen perceel bezocht. En toen, op een dag, ging hij een stap verder.Hij kocht een granieten grafsteen, precies even groot als die van Oswald en liet er NICK BEEF in graveren. Hij legde er een kleine 1000 dollar voor neer.

Maar nee, Patric Abedin alias Nick Beef wil hier toch niet begraven worden. Hij geeft de voorkeur aan crematie.

    • Reinildis van Ditzhuyzen